Kuva: Kaisa Rautaheimo / HS
Kuva: Kaisa Rautaheimo / HS

Brittiläisen aineiston perusteella ensisynnyttäjien ikä alkoi nousta 1960-luvulla, kun ehkäisypilleri saatiin käyttöön.

Ensisynnyttäjien keski-ikä on noussut viime vuosikymmeninä useilla vuosilla niin Euroopassa kuin Yhdysvalloissa. Samaan aikaan naisten koulutus on yleistynyt ja pidentynyt.

Onkin esitetty, että naiset lykkäävät äitiyttä, koska haluavat suorittaa opintonsa loppuun ennen perheen perustamista.

Ilmiölle on kuitenkin paljon painavampikin syy, raportoi brittiläis-hollantilainen tutkijaryhmä Demography-tiedelehdessä. Se on naisen oma kotitausta.

Perhetaustan vaikutus äitiyteen paljastui, kun sosiologi Felix Tropf Oxfordin yliopistosta kollegoineen perkasi vuonna 1944–1967 syntyneiden brittinaisten opinto- ja synnytystietoja. Aineistoon kuului myös suuri joukko naiskaksosia.

Kävi ilmi, että naisten koulutus lisääntyi heti sodan jälkeen, mutta ensisynnyttäjien ikä alkoi nousta vasta 1960-luvulla, kun ehkäisypilleri saatiin käyttöön.

Sen jälkeen syntyneet Tropfhin otokseen lukeutuneet brittinaiset saivat esikoisensa keskimäärin 2,7 vuotta iäkkäämpinä kuin naiset toisen maailmansodan lopussa.

Koulutus selittää tästä viipeestä vain kuusi prosenttia, laskelmat osoittivat.

Analyysin mukaan jokainen vuosi koulutusta 12 ikävuoden jälkeen lykkää ensimmäistä synnytystä puolella vuodella eteenpäin.

Koulutus yksin myöhentää äitiyttä kuitenkin vain 1,5 kuukautta. Väkevimmin ensisynnytysikä kytkeytyy naisen sosiaaliseen, taloudelliseen ja geneettiseen taustaan, tutkijat huomasivat.

Itse asiassa koti selittää myös koulutusta.

”Sekä koulutukseen että naisen lisääntymisvalintoihin näyttää vaikuttavan eniten hänen perhetaustansa – sen sijaan että koulutus vaikuttaisi lisääntymiskäyttäytymiseen suoraan”, tutkijat kertovat tiedotteessa.

”Perheeltä voi saada paitsi lisääntymiseen vaikuttavia geenejä myös sosiaalista ja taloudellista tukea.”

getrud
Seuraa 
Viestejä217
Liittynyt9.3.2016

Perhetausta vaikuttaa ensisynnyttäjän ikään enemmän kuin opinnot

Ehkä kyse on siitä, että varhain lapsia saavat naiset elävät " eri vuosisadalla " kuin koulutetut naiset. Koulutus antaa riippumattomuuden, kun taas alhainen koulutustaso on kuin kopio menneisyydstä. Ihmiskunta elää eri aikakausia, on -1000 ja 2030 ihmisiä, ja kaikkea tältä väliltä. Mitä lähemmäs 2030 ihmistä mennään, sitä erilaisempi on käsitys tekniikasta ja ihmisyydestä. Jos ihmisen kultturi-ikä on 1950-luvulta, on myöskin ihmiskäsitys. Ihan toinen ihmistyyppi on 2030, jonka käsitys lapsista...
Lue kommentti

Ensimmäisiä bongauksia odotetaan jo kesällä.

Eksoplaneettoja etsivä Tess-tutkimussatellitti on kohonnut avaruuteen. Tessin odotetaan löytävän tuhansia planeettoja, jotka kiertävät muuta tähteä kuin Aurinkoa.

Tess kohoaa aivan uudenlaiselle radalle, jota kokeillaan ensi kertaa. Rata on soikea ja tahdistettu Kuun kiertoon Maan ympäri, kertoo Nasa sivuillaan.

”Joka kerta lähellä maapalloa Tess lähettää kaikki ottamansa kuvat lennonjohdolle. Tämä on aivan uutta”, sanoi Tessiä rakentanut avaruusinsinööri George Ricker MIT-yliopistosta.

Radalle kohoamiseen menee viikkoja. Apuna käytetään Kuun painovoimaa.

Lisäksi neljän tarkan kameran viritys vie aikansa. Siksi Tess alkaa havainnoida tähtien ympäristöä vasta kesäkuun lopulla.

Tess keskittyy tähtiin 30–300 valovuoden päässä. Jos niiltä löytyy ehdokkaita eksoplaneetoiksi, aletaan niitä tutkia maanpäällisillä kaukoputkilla.

Auringon ja Maan lähellä on 250 valovuoden etäisyydellä noin 200 000 tähteä. Tess keskittyy kirkkaisiin ja läheisiin tähtiin.

Erityisesti tutkijat haluavat selvittää, onko uudella eksoplaneetalla kaasukehää ja jos on, mistä aineista se koostuu.

Tessin menetelmä on vanha tuttu. Jos tähden edestä kulkee planeetta, se himmentää hetkeksi tähden valoa. Muutoksen perusteella voidaan selvittää tähteä himmentävän kappaleen koko ja massa.

Moni haluaa ryhtyä liikkumaan, mutta into lopahtaa aikatauluihin ja monimutkaisiin harjoitusohjelmiin. Tavoite pitää paremmin, jos laajentaa mielikuvaa liikunnasta.

Liikkuminen on terveellistä, kuka sitä ei tietäisi. Mitä välttelystä seuraa, voi aavistella UKK-instituutin tuoreesta raportista, jossa lasketaan liikkumattomuuden kustannuksia suomalaiselle yhteiskunnalle.

Ne ovat huomattavat: vähintään runsaat kolme miljardia mutta kenties jopa yli seitsemän miljardia euroa vuodessa. Summa kertyy sairauspäivistä, lääkemenoista, terveyspalveluiden käytöstä, tekemättä jääneistä työtunneista, menetetyistä verotuloista ja koti- ja laitoshoidon kustannuksista.

Tutkimusten mukaan liikkuja suojaa itseään monilta sairauksilta: diabetekselta, masennukselta, metaboliselta oireyhtymältä, sydän- ja verisuonitaudeilta, jopa joiltakin syöviltä – ja tietysti ylipainolta.

Mikä määrä sitten pitäisi liikkua hyödyt saadakseen?

Suositus kaksi ja puoli tuntia

Maailman terveysjärjestön WHO:n suositus, jota Suomikin noudattaa, ohjeistaa liikkumaan keskitehoisesti vähintään kaksi ja puoli tuntia tai voimakkaasti tunnin ja vartin viikossa.

Ohjetta tukee vuonna 2017 julkaistu tutkimus, johon osallistui yli 130 000 ihmistä 17 maasta. Tulosten mukaan varhaisen kuoleman riski vähenee lähes 30 prosenttia, kun käyttää vähintään suositellun ajan fyysisiin aktiviteetteihin.

Hyvästä kannusteesta huolimatta aikatavoite voi lannistaa nykyajan kiireistä ihmistä. Mistä ottaa ajan juoksulenkkiin, jumppatuntiin tai salilla käyntiin?

Entä jos sitä ei tarvitsisi aina erikseen ottaa. Liikuntaa voi tarkastella muutenkin kuin nimenomaisena suorituksena.

Kertyy arjen askareistakin

WHO laskee keskitehoiseksi liikunnaksi myös tavalliset arjen tekemiset, kuten imuroinnin ja muut kotityöt. Samaan joukkoon menevät työmatkakävely, työmatkapyöräily – ja näin kesän lähestyessä monen iloksi – myös puutarhatyöt, marjastus ja sienestys.

Liikuntaa ei ole edes pakko jakaa pitkin viikkoa, vaikka suositus niin neuvookin. Viikonloppuliikuntakin hyödyttää. Tutkimuksissa se on pienentänyt ennenaikaisen kuoleman riskiä yhtä paljon kuin ositettu liikunta.

Mikä parasta, tuore yhdysvaltalaistutkimus osoittaa, että vähänkin on parempi kuin ei mitään.

Nykyinen suositus pitää terveyshyödyn rajana vähintään kymmenen minuutin liikuntarupeamaa, mutta uusien tulosten mukaan elimistö kiittää jo kahden minuutin aktiivisuudesta. Se voi olla pysäkin väli kävelyä tai hissin vaihto portaisiin.

Näin ajatellen kaksi ja puoli tuntia ei enää tunnukaan mahdottomalta.

 

Lue lisää

Huhtikuun Tiede-lehdessä on pitkä artikkeli, jossa kansainväliset tiedetoimittajat esittävät asiantuntijoille monien miettimiä liikuntakysymyksiä: Onko pakko rehkiä hikeen asti? Voiko venyttelyn jättää väliin? Mitä oikein kannattaa syödä? Siivittääkö musiikki tosiaan menoa?

Jos aihe kiinnostaa, käy ostamassa paperilehti tai iPad-digilehti.

Jos olet Sanoman jonkin aikakauslehden tilaaja, voit lukea artikkelin kirjautumalla tilaajatunnuksillasi Digilehdet-palveluun.

Ellet ole vielä aktivoinut digilukuominaisuutta, tee se osoitteessa https://oma.sanoma.fi/aktivoi/digilehdet. Aktivoinnin jälkeen pääset kirjautumaan suoraan digilehdet.fi-palveluun.

Ellet ole tilaaja, voit hyödyntää maksutonta tutustumistilausta, joka tarjoaa neljän viikon lukuoikeuden Tiede-lehden artikkeleihin.

Pääset tekemään tilauksen klikkaamalla tätä artikkelilinkkiä.