Brittiläisen aineiston perusteella ensisynnyttäjien ikä alkoi nousta 1960-luvulla, kun ehkäisypilleri saatiin käyttöön.

Ensisynnyttäjien keski-ikä on noussut viime vuosikymmeninä useilla vuosilla niin Euroopassa kuin Yhdysvalloissa. Samaan aikaan naisten koulutus on yleistynyt ja pidentynyt.

Onkin esitetty, että naiset lykkäävät äitiyttä, koska haluavat suorittaa opintonsa loppuun ennen perheen perustamista.

Ilmiölle on kuitenkin paljon painavampikin syy, raportoi brittiläis-hollantilainen tutkijaryhmä Demography-tiedelehdessä. Se on naisen oma kotitausta.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Perhetaustan vaikutus äitiyteen paljastui, kun sosiologi Felix Tropf Oxfordin yliopistosta kollegoineen perkasi vuonna 1944–1967 syntyneiden brittinaisten opinto- ja synnytystietoja. Aineistoon kuului myös suuri joukko naiskaksosia.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kävi ilmi, että naisten koulutus lisääntyi heti sodan jälkeen, mutta ensisynnyttäjien ikä alkoi nousta vasta 1960-luvulla, kun ehkäisypilleri saatiin käyttöön.

Sen jälkeen syntyneet Tropfhin otokseen lukeutuneet brittinaiset saivat esikoisensa keskimäärin 2,7 vuotta iäkkäämpinä kuin naiset toisen maailmansodan lopussa.

Koulutus selittää tästä viipeestä vain kuusi prosenttia, laskelmat osoittivat.

Analyysin mukaan jokainen vuosi koulutusta 12 ikävuoden jälkeen lykkää ensimmäistä synnytystä puolella vuodella eteenpäin.

Koulutus yksin myöhentää äitiyttä kuitenkin vain 1,5 kuukautta. Väkevimmin ensisynnytysikä kytkeytyy naisen sosiaaliseen, taloudelliseen ja geneettiseen taustaan, tutkijat huomasivat.

Itse asiassa koti selittää myös koulutusta.

”Sekä koulutukseen että naisen lisääntymisvalintoihin näyttää vaikuttavan eniten hänen perhetaustansa – sen sijaan että koulutus vaikuttaisi lisääntymiskäyttäytymiseen suoraan”, tutkijat kertovat tiedotteessa.

”Perheeltä voi saada paitsi lisääntymiseen vaikuttavia geenejä myös sosiaalista ja taloudellista tukea.”

loimulumo
Seuraa 
Viestejä381

Ehkä kyse on siitä, että varhain lapsia saavat naiset elävät " eri vuosisadalla " kuin koulutetut naiset. Koulutus antaa riippumattomuuden, kun taas alhainen koulutustaso on kuin kopio menneisyydstä. Ihmiskunta elää eri aikakausia, on -1000 ja 2030 ihmisiä, ja kaikkea tältä väliltä. Mitä lähemmäs 2030 ihmistä mennään, sitä erilaisempi on käsitys tekniikasta ja ihmisyydestä.

Jos ihmisen kultturi-ikä on 1950-luvulta, on myöskin ihmiskäsitys. Ihan toinen ihmistyyppi on 2030, jonka käsitys lapsista ja elämästä on täysin eri kuin 1950 ihmisillä.

Ihmiskunta elää ehkä noin 1000 vuoden kultturi-ikää, eli heidän tapansa elää on -1000 -  +2017 väliltä. 

Kyse ei ole ajasta, vaan siitä ajasta missä ko ihminen elää. Kun tutkimuksia tehdään, olisi mielenkiintoista tietää.  Kuuluisa ajattelija sanoi 1900 luvun alussa, että aika on suhteellista.

Sisältö jatkuu mainoksen alla