Tutkimusten mukaan noin 50 prosenttia älykkyyden eroista johtuu perimästä. Kuva: Getty Images
Tutkimusten mukaan noin 50 prosenttia älykkyyden eroista johtuu perimästä. Kuva: Getty Images

Geenit eivät silti yksin määrää kognitiivista kohtaloa.

Jotkut eivät halua puhua älykkyydestä lainkaan. Nihkeys voi johtua uskomuksesta, jonka mukaan älykkyys on synnynnäistä eikä muutu, vaikka tekisi mitä. Näin se panee ihmiset eriarvoiseen asemaan. Joidenkin mielessä älykkyystestit yhdistyvät jopa rodunjalostukseen.

Sille ei kuitenkaan voi mitään, että älykkyys jossain määrin periytyy. Tutkijat ovat havainneet, että vastasyntyneinä adoptoitujen lasten älykkyysosamäärä kytkeytyy vahvasti heidän biologisiin vanhempiinsa, ei juuri adoptiovanhempiin. Yhteys vain voimistuu iän karttuessa, mikä useimmista ihmisistä kuulostaa järjenvastaiselta.

”He kuvittelevat ympäristön vaikutuksen kasvavan koko ajan merkittävämmäksi, koska he luulevat, että geenit vaikuttavat vain hedelmöityksen hetkellä”, selittää tutkimusta johtanut Robert Plomin Lontoon King’s Collegesta. Tämä ei tietenkään pidä paikkaansa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Sadat eri tutkimukset viittaavat siihen, että noin 50 prosenttia älykkyyden eroista johtuu perimästä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Satoja älykkyysgeenejä

Erityisiä älykkyysgeenejä etsittiin pitkään turhaan. Viime aikoina tutkimuskeinot ovat kehittyneet niin, että ainakin osa äo:n geneettisestä pohjasta on saatu tunnistettua.

Kukin älykkyyteen kytkeytyvä geeni on yksin melko voimaton, mutta yhdessä kaikki noin 500 tähän mennessä tunnistettua geeniä vaikuttavat jo tuntuvasti.

”Vielä on pitkä matka älyn perimän selvittämiseen. Viime vuoden aikana edistyimme kuitenkin noin prosentin tietämyksestä kymmenen prosentin tietämille ”, Plomin sanoo.

Geenit raamittavat rajat

Vaikka geeneillä on merkitystä, ne eivät määrää kohtaloa.

”Perimä osoittaa meille pohjapiirroksen, rajojen paikan. Ympäristöstä kuitenkin riippuu, millaiseksi ihminen niiden sisällä kehittyy”, sanoo psykologi Russell Warne Utah Valleyn yliopistosta.

Tilannetta voi verrata toiseen vahvasti perinnölliseen ominaisuuteen, pituuteen. Lapset kasvavat ravitsevalla ruokavaliolla pidemmiksi kuin niukalla, koska se auttaa heitä venymään geenien sallimalle tasolle.

Sama pätee älykkyyteen. Esimerkiksi jodin puutos lapsuudessa liittyy matalaan älykkyysosamäärään, ja kehittyvissä maissa vajeen paikkaaminen on parantanut kognitiivisia kykyjä. Samalla tavalla ovat auttaneet loisten häätäminen ja bensiinin muuttaminen lyijyttömäksi.

Kaikki äo:ta säätävät seikat eivät ole ilmeisiä. Hyväksikäyttö- ja laiminlyöntitapauksia lukuunottamatta kaksostutkimukset osoittavat, että perheympäristö vaikuttaa kognitiivisiin kykyihin hyvin vähän. Siksi Plomin arvelee, että kasvatustyyli vaikuttaa älyyn vähemmän kuin sattuma.

”Satunnaiset tekijät, kuten sairastuminen, merkitsevät. Toisaalta niistäkin lapset tapaavat ponnahtaa takaisin geneettiselle kehityskaarelleen.”

 

Lue lisää

Joulukuun 2018 Tiede-lehdessä on pitkä artikkeli, jossa brittiläinen tiedetoimittaja Linda Geddes purkaa myyttejä älystä. Hän paljastaa myös, mikä on paras tapa lisätä älyä. 

Jos aihe kiinnostaa, käy ostamassa paperilehti tai iPad-digilehti.

Jos olet Sanoman jonkin aikakauslehden tilaaja, voit lukea artikkelin kirjautumalla tilaajatunnuksillasi Digilehdet-palveluun.

Ellet ole vielä aktivoinut digilukuominaisuutta, tee se osoitteessa https://oma.sanoma.fi/aktivoi/digilehdet. Aktivoinnin jälkeen pääset kirjautumaan suoraan digilehdet.fi-palveluun.

Ellet ole tilaaja, voit hyödyntää maksutonta tutustumistilausta, joka tarjoaa neljän viikon lukuoikeuden Tiede-lehden artikkeleihin.

Pääset tekemään tilauksen klikkaamalla tätä artikkelilinkkiä.

Tokilogi
Seuraa 
Viestejä5595

Keijona kirjoitti:

Tasa-arvo on demokratia ideologinen dogmi, eikä tasa-arvolle ole olemassa mitään biologista tai tieteellistä perustetta, on pelkkä uskon varassa oleva mielikuvituksen luomus.

Juttujasi kun lukee, voisi päätellä että toisen vanhempasi suvusta periytyy kookkaat aivot sinulle, kun taas toiselta vanhemmalta olet perinyt liian pienen pään ja aivot eivät puristuksen takia toimi normalisti.

  • ylös 22
  • alas 6
Sisältö jatkuu mainoksen alla