Vaikka kestävyysliikunta pitää verenpaineen kurissa ja suojaa sydäntaudeilta, yhteys ei ole suoraviivainen. Myös perimällä näyttäisi olevan sormensa pelissä. Suotuisat perintötekijät tekevät osalle meistä liikkumisen tavallista helpommaksi ja siksi he ...

Vaikka kestävyysliikunta pitää verenpaineen kurissa ja suojaa sydäntaudeilta, yhteys ei ole suoraviivainen. Myös perimällä näyttäisi olevan sormensa pelissä. Suotuisat perintötekijät tekevät osalle meistä liikkumisen tavallista helpommaksi ja siksi he ovat muita aktiivisempia ja keräävät myös liikunnan terveyshyödyt.

Lääketieteen lisensiaatti Miika Hernelahden väitöstutkimuksen mukaan niin sanottujen hitaiden lihassolujen suuri osuus ihmisen reisilihaksessa ennustaa sekä matalaa verenpainetta että aktiivista liikuntaharrastusta ja siten selittää osan liikunnan ja matalan verenpaineen välisestä yhteydestä. Hitaiden ja nopeiden lihassolujen suhteellinen osuus on pääosin perinnöllinen ominaisuus.

Hernelahti seurasi lihassolutyyppijakauman merkitystä verenpainetasojen ennustajana. Mukana oli 64 suomalaismiestä. Tutkimuksessa kävi ilmi muun muassa, että veteraanisuunnistajilla oli jopa 75 prosenttia ja entisillä kestävyyslajien huippu-urheilijoilla noin 33 prosenttia pienempi kohonneen verenpaineen riski kuin vertailuryhmillä. Suomalaisista kaksosista koostuvassa otoksessa hölkkää tai juoksua harrastavilla miehillä oli noin 30 prosenttia alempi verenpainetaudin riski kuin niillä, jotka eivät näitä liikuntamuotoja harrastaneet. Naisilla liikunta-aktiivisuus sen sijaan ei ollut yhteydessä kohonneen verenpaineen riskiin.

Kaksospareilla ympäristötekijät selittivät noin 40 prosenttia ja perinnölliset tekijät noin 60 prosenttia verenpaineen henkilöidenvälisestä vaihtelusta. Liikunta-aktiivisuudesta perinnölliset tekijät ja ympäristötekijät selittivät kumpikin noin 50 prosenttia.

”Verenpaineen ja liikunta-aktiivisuuden taustalla olevat perinnölliset tekijät ovat osittain samat”, Hernelahti toteaa. ”Liikunta on yhteydessä matalaan verenpaineeseen, mutta perinteisissä havainnoivissa seurantatutkimuksessa tätä yhteyttä saatetaan yliarvioida, koska niissä perinnöllisten ominaisuuksien vaikutuksia ei oteta huomioon.”

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla