Elämänilokin kumpuaa osin geeneistä. Kuva: Emilia Kangasluoma
Elämänilokin kumpuaa osin geeneistä. Kuva: Emilia Kangasluoma

Ennätyslaajassa tutkimuksessa löydettiin 44 masennukseen liittyvää geeniä.

Masennus on pahimmillaan vakava, elämänilon ja työkyvyn vievä sairaus, josta kärsii maailman terveysjärjestö WHO:n arvion mukaan 300 miljoonaa ihmistä maailmanlaajuisesti.

Nature Genetics -tiedelehdessä on nyt julkaistu ennätyslaaja tutkimus masennuksen taustalla vaikuttavista perintötekijöistä.

Monikansallinen tutkijaryhmä kartoitti lähes puolen miljoonan ihmisen geeniperimän ja onnistui paikantamaan 44 masennukselle altistavaa geenivarianttia. Aiemmin masennukseen on kyetty yhdistämään 14 geeniä, joten nyt paljastui siis 30 lisää.

Mikään yksittäinen geeni ei saa ihmistä masentumaan, vaan ihmisen sairaudet ovat monimutkainen yhdistelmä ympäristö- ja perintötekijöitä. Perintötekijät voivat kuitenkin osaltaan selittää, miksi jotkut sairastuvat ja toiset eivät, vaikka elämänkokemukset olisivat yhtä rankkoja.

”Tiedämme, että masennuksen taustalla vaikuttaa jopa tuhansia geenejä, joista jokaisella on pienen pieni vaikutus ihmisen riskiin sairastua”, selittää tilastogenetiikan professori Cathryn Lewis Lontoon King's Collegesta The Guardian -sanomalehdessä. Hän oli yksi tutkijoista.

Aiemmissa identtisillä kaksosilla tehdyissä tutkimuksissa on havaittu, että geenit selittävät noin 40 prosenttia masennuksesta, ja loppu tulee muista biologisista ja ympäristötekijöistä.

Tilastollisesti nähdään, että eniten altistavia perintötekijöitä kantavat ihmiset sairastuvat 2,5 kertaa todennäköisemmin masennukseen kuin ne, joilla näitä geenimuunnoksia on vain vähän. Myös lihavuutta ennustavat geenit näyttivät olevan yhteydessä masennukseen.

Suurin osa nyt löydetyistä geeneistä säätelee hermosolujen kasvua, toimintaa ja viestintää. Ne vaikuttavat esimerkiksi etuotsalohkossa ja pihtipoimussa, jotka tiedetään masennuksen kannalta tärkeiksi alueiksi. Osa löydetyistä geeneistä vaikuttaa esimerkiksi välittäjäaine serotoniinin tuotantoon, johon masennuslääkkeillä onkin vaikutettu jo vuosikymmeniä.

Osa geeneistä taas viittaa aiemmin tuntemattomiin, masennukseen vaikuttaviin biologisiin mekanismeihin aivoissa, joiden ymmärtäminen voi auttaa kehittämään uudenlaisia lääkkeitä.

”Nykyiset lääkkeet ovat verrattain tehottomia. Karkeasti sanottuna vain puolet ihmisistä hyötyy niistä, joten tarvitaan parempia hoitoja. Tarvitaan parempi ymmärrys siitä, mikä masennusta aiheuttaa. Geneettisten riskitekijöiden etsiminen ja löytäminen on yksi tapa”, sanoo masennuksen genetiikkaa tutkiva professori Jonathan Flint Kalifornian yliopistosta. Hän ei ollut mukana tutkimuksessa.

Pirta
Seuraa 
Viestejä506
Liittynyt15.1.2008

Perintötekijät yli kaksinkertaistavat riskin sairastua masennukseen

Perintötekijät yli kaksinkertaistavat riskin sairastua masennukseen??? Tietysti tiedeuskovaiset (edustavat aina eliittiä) haluavat saada masennuksenkin 'tieteellisesti todistetuksi' yksilöstä johtuvaksi sairaudeksi ja saada ympäristön osuuden näyttelemään pienempää osaa riskiksi sairastua masennukseen, sillä tällainen tulos, tieto hyödyttää vallanpitäjiä ja muita eliittejä monin eri tavoin. Heille on aina parempi, että jokainen, etenkin jokainen kielteinen asia saadaan näyttämään siltä ja...
Lue kommentti
Käyttäjä4499
Seuraa 
Viestejä5204
Liittynyt21.7.2017

Perintötekijät yli kaksinkertaistavat riskin sairastua masennukseen

jatkoa "Tilastollisesti nähdään, että eniten altistavia perintötekijöitä kantavat ihmiset sairastuvat 2,5 kertaa todennäköisemmin masennukseen kuin ne, joilla näitä geenimuunnoksia on vain vähän. Myös lihavuutta ennustavat geenit näyttivät olevan yhteydessä masennukseen." Temperamentti on tietysti periytyvää. Myös eläimillä: korppi karttaa ihmistä, kuukkeli ei karta. Hybrideiltä on jalostettu hautomavietti pois, riikinkukkokyyhkyiltäkin on ilmeisesti jokin geenisetti kokonaan sammutettu. "...
Lue kommentti

VVM = varhainen vuorovaikutusmalli