Pernaruton vaarallisuus piilee Bacillus anthracis -bakteerin itiöiden myrkyssä, joka tunkeutuu soluun kolmena proteiinipakettina. Wisconsin-Madison -yliopiston John A. T. Youngin johtama tutkijaryhmä on nyt paikallistanut bakteerimyrkyn väylän solun si...

Pernaruton vaarallisuus piilee Bacillus anthracis -bakteerin itiöiden myrkyssä, joka tunkeutuu soluun kolmena proteiinipakettina. Wisconsin-Madison -yliopiston John A. T. Youngin johtama tutkijaryhmä on nyt paikallistanut bakteerimyrkyn väylän solun sisään. Paketeista ensimmäinen, ns. PA-antigeeni, takertuu samannimiseen solureseptoriin ja avaa portin myrkyn muille osasille. Jos reseptorin koostumusta muutetaan, se häätää myrkyn solusta. Havainto avaa uusia hoitomahdollisuuksia, lupaa John A. T. Young Naturessa.

Samassa lehdessä kalifornialaisen Burnham -instituutin Robert Liddington työryhmineen tarjoaa selityksen bakteerimyrkyn tappavuudelle. Tuhon siemen on LF-proteiini (lethal factor), joka sekoittaa solun sisäisen viestiliikenteen. Tieto LF-proteiinin rakenteesta voi auttaa kehittämään lääkkeitä, jotka estävät sen vaikutuksen.

Hengitysteitse leviävä pernarutto on äärimmäisen tappava. Tavanomaiset antibiootit tepsivät tautiin, mutta hoitamattomana kuolleisuus on lähes 100 prosenttia. Pernaruttoon on olemassa rokote, mutta se on varsin epäpuhdas ja aiheuttaa runsaasti sivuvaikutuksia. Uutta rokotetta kehitetään parhaillaan. Rokotetta ei ole Suomessa, mutta myös antibiootteja voidaan käyttää ehkäisyyn.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla