Irakin vastaisen sodan vetaraaneilla havaittuun sairauteen on tarjolla uusi selitys, kertoo lääkärilehti Duodecim. Persianlahden sodan oireyhtymä saattaa olla jenkkiarmeijan itsensä a...

Irakin vastaisen sodan vetaraaneilla havaittuun sairauteen on tarjolla uusi selitys, kertoo lääkärilehti Duodecim. Persianlahden sodan oireyhtymä saattaa olla jenkkiarmeijan itsensä aiheuttama. Epäiltynä on sotilaiden vaatteissa käytetty hyönteiskarkotecoctail, joka aiheuttaa koe-eläimillä hermostomuutoksia. Muutokset voimistuvat, kun niihin yhdistetään sotatilannetta muistuttava stressi. Hyönteismyrkyt sisälsivät mm. dietyylitoluamidia, malationia, permetriiniä ja niiden yhdistelmiä. Karkotteilla hätisteltiin hyttysiä ja punkkeja.

Rottakokeiden tulosten ja sotaoireyhtymän välille ei voida kuitenkaan panna varmaa yhtäläisyysmerkkiä, sillä eläinkokeissa on käytetty niin suuria ainemääriä, ettei ihminen sellaiselle juuri koskaan altistu, kirjoittaa professori Matti Hannuksela.

Persianlahden sodassa 1991 palvelleet sotilaat ovat kärsineet mm. hengityselin- ja ruoansulatusongelmista sekä psyykkisistä sairauksista. Aluksi arveltiin, että vaivat johtuvat Irakin kemiallisista aseista, joita sotilaat tuhosivat sodan aikana. Syyksi on epäilty myös sotilaille annettuja rokotteita, hyönteisiä ja niiden aiheuttamia viruksia sekä panssariammusten sisältämää köyhdytettyä uraania. Viranomaiset ovat tarjonneet selitykseksi sodan aiheuttamaa stressiä ja veteraanien sosiaalista syrjäytymistä.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla