Kuva: Scott Bauer, ARS.
Kuva: Scott Bauer, ARS.

Suomalaistutkijat kehittävät terveysperunaa, jonka bioaktiiviset peptidit laskevat verenpainetta.

Suomalaistutkijat kehittävät terveysperunaa, jonka bioaktiiviset peptidit laskevat verenpainetta.

Bioaktiivisia peptidejä syntyy luontaisesti, kun suolistossa olevat ruoansulatusentsyymit hajottavat perunan valkuaista. Ne vaikuttavat suotuisasti ruoansulatuskanavaan, sydämeen, verisuoniin, keskushermstoon ja hormonitoimintaan. Markkinoilla on jo maitotuotteita, jotka sisältävät maitoproteiinin hajoamistuotteena syntyneitä verenpainetta alentavia peptidejä.

Maatalouden tutkimuskeskuksen ja Helsingin yliopiston tutkijat, miten perunan omat entsyymit saataisiin toimimaan niin, että ne ruoansulatuksessa muuttaisivat valkuaisaineita bioaktiivisiksi peptideiksi. Se voi onnistua muokkaamalla perunan koostumusta. Perunan entsyymiaktiivisuutta voidaan parantaa mm. oikeilla kastelu- ja säilöntätavoilla. Tärkeintä on löytää parhaiten terveysperunaksi sopiva lajike.

”Tuotteen pitäisi olla sellainen, että terveyshyödyn saa syömällä perunaa kerran päivässä”, pohtii tutkimuspäällikkö Anne Pihlanto MTT:n asiakaslehdessä Koelypsyssä.