Kuva: <span class="photographer">Thomas D. Seeley.</span>
Kuva: Thomas D. Seeley.

Rehellisyys on valttia mehiläisten kiinteistönvälityksessä.

Miten 10 000 mehiläistä saadaan saman päätöksen taakse? Suostuttelemalla, ilmenee American Scientistissa julkaistusta tutkimuksesta.

Joka kesä kun mehiläisyhteiskuntaan syntyy tungosta, kuningatar lähtee etsimään uutta pesäpaikkaa ja ottaa puolet työläisistä mukaansa. Suurin osa mehiläisistä kerääntyy kuningattaren ympärille valtavaksi pöriseväksi palloksi johonkin oksaan roikkumaan sillä välin, kun partiomehiläiset käyvät etsimässä sopivia pesäpaikkoja. Nyt Cornellin yliopiston tutkijat ovat selvittäneet professori Thomas D. Seeleyn johdolla, miten partiomehiläinen houkuttelee yhteiskunnan oman ehdotuksensa taakse – etenkin kun muut partiomehiläiset mainostavat omia pesäpaikkojaan.

Tutkijat antoivat mehiläisille viisi vaihtoehtoista pesäpaikkaa ja havaitsivat, että mehiläisten innokkuus on suorassa suhteessa pesäpaikan laatuun. Parhaalle pesäpaikalle päässeet partiolaiset mainostivat omaa valintaansa tanssimalla yli sata kierrosta, kun taas huonommalle paikalle joutuneet pyörähtävät laiskasti vain kymmenkunta kertaa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Mitä innokkaammin mehiläinen tanssii, sitä enemmän se houkuttelee muita partiomehiläisiä ehdotetulle pesäpaikalle. Kun vähintään 15 partiomehiläistä oli hyväksynyt ehdotetun paikan, koko mehiläisyhdyskunta oli pian lähtövalmiina. Koska partiomehiläiset eivät ylimainosta, ne valitsivat aina parhaan mahdollisen pesäpaikan.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla