Japanilaiset ovat rakentaneet skannerin, joka on vain hieman luottokorttia suurempi. Miniskanneri tarvitsee kaverikseen kännykän.Uusi skanneri on joustava, joten sillä on helppo kopioida lähes mitä tahansa. Edes pullon kaareva etiketti ei tuota sille v...

Japanilaiset ovat rakentaneet skannerin, joka on vain hieman luottokorttia suurempi. Miniskanneri tarvitsee kaverikseen kännykän.Uusi skanneri on joustava, joten sillä on helppo kopioida lähes mitä tahansa. Edes pullon kaareva etiketti ei tuota sille vaikeuksia avonaisen kirjan sivuista puhumattakaan. Skanneri saa virtansa kännykästä, johon se yhdistetään. Kännykkä toimii myös sen näyttönä ja muistina.

Joustava skanneri perustuu sähköä johtavan muovin ominaisuuksiin. Se hyödyntää muun muassa valolle herkkiä orgaanisia fotodiodeja, joita siinä on tuhansittain. Jokainen fotodiodi on yhdistetty muoviseen transistoriin. Tokion yliopistossa työskentelevän Takao Someyan työryhmän kehittämä laite ei tarvitse erillistä valolähdettä, sillä se on läpinäkyvä. Skannerin läpi kuvaan osuva valo heijastuu takaisin fotodiodeihin: kirkkaasta kohdasta kuvaa heijastuu enmmän valoa kuin vähemmän kirkkaasta. Fotodiodeissa syntyy valoa vastaava virta, jonka transistori tallentaa varauksena. Transistorien varaukset luetaan kännykän muistiin ja muunnetaan kuvaksi. Skannerin prototyypin erotuskyky on vain 36 pistettä tuumalla (36 dpi:tä), mutta 250 dpi:n erotuskyky on tutkijoiden mukaan helppo saavuttaa. Tämä on paljon parempi erotuskyky kuin esimerkiksi kännykän kamerassa. (Tavallisen laserprintterin resoluutio on suunnilleen 600 dpi:tä.)

Someya arvelee New Scientistin uutisessa, että skanneri tulee markkinoille kolmessa vuodessa. Joustava skanneri kattaa vain sen alle jäävän osan kuvaa tai tekstiä, joten sen koko ratkaisee käytön. Kolmen vuoden päästä sen suurin koko olisi A4. Hintakin arvioidaan kohtuulliseksi. Seitsemän neliösentin skanneri tullee maksamaan alle kymmenen euroa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla