Pienet koirat tähtäävät korkealle. Kuva: Dean Beeler/Wikimedia Commons
Pienet koirat tähtäävät korkealle. Kuva: Dean Beeler/Wikimedia Commons

Korkealle yltävällä kaarella ne yrittävät hämätä lajitovereita.

Pienet uroskoirat huijaavat, selvitti uusi amerikkalaistutkimus. Ne nostavat takajalkaansa virtsatessaan suhteessa korkeammalle kuin isommat koirat ja yrittävät näin saada virtsasuihkun osumaan mahdollisimman ylös esimerkiksi puussa tai tolpassa.

Paikalle myöhemmin virtsajälkeä tarkastamaan saapuva lajitoveri saattaakin luulla, että merkin olisi tehnyt paljon isompi koira.

Tutkimuksen toteutus on voinut näyttää ulkopuolisille hauskalta. Cornellin yliopiston tutkijat kävelyttivät yhteensä 60:tä koiraa ympäriinsä ja kuvasivat niiden virtsaamista suurnopeuskameralla ja iPhonella.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Sitten he analysoivat, kuinka korkealle koirat nostivat jalkaansa ja kuinka ylös virtsasuihku ylsi esimerkiksi puun rungossa. Tilastollisen analyysin avulla he selvittivät, millainen yhteys takajalan nousukulmalla virtsaamistilanteessa on koiran kokoon.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kävi ilmi, että pienet koirat todella virtsaavat omaa kokoaan korkeammalle ja nostavat jalkaansa ylemmäs kuin isommat koirat. Ne myös virtsailevat ylipäänsä useammin ja valitsevat todennäköisemmin kohteeksi pystysuoran tolpan tai vastaavan, jossa jäljen sijainnista voi päätellä koiran kokoa.

”Pienet urokset näyttivät yrittävän nostaa takajalkaansa oikein mahdollisimman korkealle. Ne melkein kellahtivat kumoon”, kertoo tutkija Betty McGuire Cornellin yliopiston ekologian ja evoluutiobiologian laitokselta New Scientist -lehdelle.

McGuire pitää todennäköisenä, että tarkoituksena on hämätä muita, etenkin isompia koiria ja kilpailevia uroksia. Pikkukoirat eivät tositilanteessa pärjää isommilleen, ja yhteenotot voivat olla vaarallisia. Ne yrittävät isotella virtsamerkeillä näyttääkseen todellista isommilta.

Tutkimuksen julkaisi Journal of Zoology.

ThiNguyen
Seuraa 
Viestejä221

Selitys on fysiologinen. Lyhyen takatassun voi nostaa lähempää puhelinpylvästä, jolloin suihku osuu säkäkorkeuteen verrattuna suhteellisesti korkeammalle. Lisäksi pienet koirat lienevät notkeampia kuin suuret.

Sisältö jatkuu mainoksen alla