Vasen valokuva on alkuperäinen. Oikeanpuoleisen kuvan värejä on korostettu. Kasvon värien sävyt kertovat tutkijoiden mukaan ihmisen tunnetilasta. Ilo hivenen sinistä muun muassa leuan tietämille. Kuva: The Ohio State University
Vasen valokuva on alkuperäinen. Oikeanpuoleisen kuvan värejä on korostettu. Kasvon värien sävyt kertovat tutkijoiden mukaan ihmisen tunnetilasta. Ilo hivenen sinistä muun muassa leuan tietämille. Kuva: The Ohio State University

Uskomattoman pienet muutokset leuan, poskien, nenän tai kulmien ihossa paljastavat tunnetilamme jopa 75 prosentin varmuudella.

Kasvomme viestivät tunnetilastamme silloinkin, kun onnistumme pitämään ilmelihaksemme kurissa ja naaman pokerina. Uuden tutkimuksen mukaan tunteemme kun ovat luettavissa pienen pienistä muutoksista kasvojen värissä.

Koehenkilöt onnistuivat tunnistamaan toisen tunnetilan oikein jopa 75 prosentin varmuudella pienistä verenkierron muutoksista nenän, kulmien, poskien ja leuan alueella.

Vielä parempaan tulokseen pääsi tietokone, kun tutkijat opettivat sen lukemaan kasvojen väriä laskentakaavan avulla.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Se analysoi tunteen oikein peräti 90 prosentissa tapauksista. Sekä ihmiset että tietokoneohjelma tunnistivat varmimmin iloiset kasvot.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

”Tunnistimme kasvoilta ainutlaatuisen värikuvion jokaiselle tutkimallemme tunteelle”, sanoo tiedotteessa kognitiotieteilijä ja sähkö- sekä tietokonetekniikan professori Aleix Martinez Ohion osavaltion yliopistosta.

”Uskomme, että värikuviot johtuvat hienoisista keskushermoston laukaisemista muutoksista veren kierrossa tai koostumuksessa”, Martinez sanoo.

”Emme ainoastaan havaitse näitä muutoksia kasvojen värissä, vaan myös käytämme niitä tunnistaaksemme oikein toisten ihmisten tunteita, teimme sitä sitten tietoisesti tai emme.”

Havainto saatiin kokeissa, joiden alkajaisiksi tutkijat analysoivat kasvojen väritystä sadoista eri tunteita esittävistä valokuvista.

He huomasivat, että surun ja ilon kaltaiset tunteet muodostivat kasvoille tunnistettavia värikuvioita riippumatta etnisestä taustasta, ihonsävystä tai sukupuolesta.

Vaikka ihmisten sanotaankin olevan kateudesta vihreitä tai kiukusta punaisia, eivät ihmisen tunnetilat tutkimuksen mukaan näy kasvoista aivan näin yksinkertaisesti.

Jokaiseen tutkittuun tunteeseen yhdistyi kasvoilla sinisen, punaisen, vihreän ja keltaisen sävyjä. Niiden voimakkuus ja paikka kasvoissa vain vaihtelevat.

Ilo nostattaa poskille ja ohimoille punaa ja hivenen sinistä leuan tietämille. Yllättynyt ilme eroaa siitä hieman punaisemmalla otsalla ja vähemmän sinisellä leualla.

Seuraavaksi tutkijat halusivat testata, välittävätkö nämä värimuutokset tietoa ihmisen tunnetilasta ilman niihin liittyviä ilmeitä.

Tätä tarkoitusta varten he tuottivat keinotekoisia kuvia tietokoneella niin, että he värittivät neutraalia ilmettä esittävää valokuvan eri tunteille ominaisilla värikuvioilla. Värien voimakkuutta tarkoituksellisesti ylikorostettiin kuvissa.

Sitten näitä kuvia näytettiin 20 koehenkilölle, joiden tehtävänä oli kertoa, mitä kuvan henkilöt heidän mielestään tuntevat. Vastauksensa heidän piti valita 18 tunteen luettelosta.

Sitten tutkijat vaikeuttivat koetta yhdistämällä eri tunteiden värikuvioita kasvokuviin, joissa kuvattavalla oli väärää tunnetta kuvastava ilme.

Näitä kuvia katsellessaan koehenkilöt raportoivat jonkin olevan kuvassa pielessä, vaikka he eivät osanneetkaan kertoa, mikä heitä siinä häiritsi.

”Osallistujat tunnistivat selvästi, missä kuvissa värit olivat yhteneväiset [ilmeen kanssa] ja missä ei”, Martinez sanoo.

Tutkimusryhmä on patentoinut kehittämänsä tekniikan ja perustanut sen kaupallistamiseen tähtäävän yrityksen nimeltä Online Emotion. Toiveena on, että sen avulla tekoäly pystyisi tulkitsemaan ihmisten tunteita.

Tutkimuksen julkaisi tiedelehti Pnas.

Sisältö jatkuu mainoksen alla