Vasen valokuva on alkuperäinen. Oikeanpuoleisen kuvan värejä on korostettu. Kasvon värien sävyt kertovat tutkijoiden mukaan ihmisen tunnetilasta. Ilo hivenen sinistä muun muassa leuan tietämille. Kuva: The Ohio State University
Vasen valokuva on alkuperäinen. Oikeanpuoleisen kuvan värejä on korostettu. Kasvon värien sävyt kertovat tutkijoiden mukaan ihmisen tunnetilasta. Ilo hivenen sinistä muun muassa leuan tietämille. Kuva: The Ohio State University

Uskomattoman pienet muutokset leuan, poskien, nenän tai kulmien ihossa paljastavat tunnetilamme jopa 75 prosentin varmuudella.

Kasvomme viestivät tunnetilastamme silloinkin, kun onnistumme pitämään ilmelihaksemme kurissa ja naaman pokerina. Uuden tutkimuksen mukaan tunteemme kun ovat luettavissa pienen pienistä muutoksista kasvojen värissä.

Koehenkilöt onnistuivat tunnistamaan toisen tunnetilan oikein jopa 75 prosentin varmuudella pienistä verenkierron muutoksista nenän, kulmien, poskien ja leuan alueella.

Vielä parempaan tulokseen pääsi tietokone, kun tutkijat opettivat sen lukemaan kasvojen väriä laskentakaavan avulla.

Se analysoi tunteen oikein peräti 90 prosentissa tapauksista. Sekä ihmiset että tietokoneohjelma tunnistivat varmimmin iloiset kasvot.

”Tunnistimme kasvoilta ainutlaatuisen värikuvion jokaiselle tutkimallemme tunteelle”, sanoo tiedotteessa kognitiotieteilijä ja sähkö- sekä tietokonetekniikan professori Aleix Martinez Ohion osavaltion yliopistosta.

”Uskomme, että värikuviot johtuvat hienoisista keskushermoston laukaisemista muutoksista veren kierrossa tai koostumuksessa”, Martinez sanoo.

”Emme ainoastaan havaitse näitä muutoksia kasvojen värissä, vaan myös käytämme niitä tunnistaaksemme oikein toisten ihmisten tunteita, teimme sitä sitten tietoisesti tai emme.”

Havainto saatiin kokeissa, joiden alkajaisiksi tutkijat analysoivat kasvojen väritystä sadoista eri tunteita esittävistä valokuvista.

He huomasivat, että surun ja ilon kaltaiset tunteet muodostivat kasvoille tunnistettavia värikuvioita riippumatta etnisestä taustasta, ihonsävystä tai sukupuolesta.

Vaikka ihmisten sanotaankin olevan kateudesta vihreitä tai kiukusta punaisia, eivät ihmisen tunnetilat tutkimuksen mukaan näy kasvoista aivan näin yksinkertaisesti.

Jokaiseen tutkittuun tunteeseen yhdistyi kasvoilla sinisen, punaisen, vihreän ja keltaisen sävyjä. Niiden voimakkuus ja paikka kasvoissa vain vaihtelevat.

Ilo nostattaa poskille ja ohimoille punaa ja hivenen sinistä leuan tietämille. Yllättynyt ilme eroaa siitä hieman punaisemmalla otsalla ja vähemmän sinisellä leualla.

Seuraavaksi tutkijat halusivat testata, välittävätkö nämä värimuutokset tietoa ihmisen tunnetilasta ilman niihin liittyviä ilmeitä.

Tätä tarkoitusta varten he tuottivat keinotekoisia kuvia tietokoneella niin, että he värittivät neutraalia ilmettä esittävää valokuvan eri tunteille ominaisilla värikuvioilla. Värien voimakkuutta tarkoituksellisesti ylikorostettiin kuvissa.

Sitten näitä kuvia näytettiin 20 koehenkilölle, joiden tehtävänä oli kertoa, mitä kuvan henkilöt heidän mielestään tuntevat. Vastauksensa heidän piti valita 18 tunteen luettelosta.

Sitten tutkijat vaikeuttivat koetta yhdistämällä eri tunteiden värikuvioita kasvokuviin, joissa kuvattavalla oli väärää tunnetta kuvastava ilme.

Näitä kuvia katsellessaan koehenkilöt raportoivat jonkin olevan kuvassa pielessä, vaikka he eivät osanneetkaan kertoa, mikä heitä siinä häiritsi.

”Osallistujat tunnistivat selvästi, missä kuvissa värit olivat yhteneväiset [ilmeen kanssa] ja missä ei”, Martinez sanoo.

Tutkimusryhmä on patentoinut kehittämänsä tekniikan ja perustanut sen kaupallistamiseen tähtäävän yrityksen nimeltä Online Emotion. Toiveena on, että sen avulla tekoäly pystyisi tulkitsemaan ihmisten tunteita.

Tutkimuksen julkaisi tiedelehti Pnas.

Nimipäivä oli pitkään tärkein henkilökohtainen merkkipäivä.

Tiedätkö, milloin sinulla on nimipäivä? Toisin kun monessa muussa maailman maassa, vastauksesi on todennäköisesti kyllä. Liekö edes suomalaista, joka ei tietäisi.

Entä panitko merkille, että eilen alkoi naistenviikko? Monet panivat – muutkin kuin ne yli 600 000 naista, joiden nimipäivä osuu 18.7.–24.7. sijoittuvaan viikkoon.

Meillä muistetaan naistenviikko sen peruina, että ennen sääkarttoja ja taloussivujen pörssianalyysejä suomalaiset yrittivät ennakoida elämäänsä enteistä.

Naisten viikolla selvisivät sadot ja sateet.

Joka ei ole Marketan aikana heinässä, se ei korjaa heiniä.
Jos ei Kristiinan päivänä ole pavussa kukkaa, saa päästää siat papumaahan.
Jos on poudat, varokaa ämmäviikkoa. Kyllä ämmät kastelee.
Kun Matleenan päivänä sataa, sataa Pertun päivään asti.

Vietto alkoi 1700-luvulla

Naistenviikon juuren muodostavat kahden pyhimyksen, Maria Magdalenan ja Kristinan, keskiaikaiset muistopäivät.

Katolisen kirkon pyhimyskalenterista lähti aikoinaan koko ajatus nimille omistetuista päivistä. Pyhimysten päivät alkoivat muuntua nimipäiviksi, kun kirkon jäsenet ryhtyivät nimeämään lapsiaan pyhimysten mukaan.

Yhteys pyhimyksiin höllentyi, kun Martin Luther käynnisti Saksassa uskonnollisen reformaation. Se hylkäsi pyhimysten palvonnan ja korvasi pyhimyskalenterit evankelisilla kalentereilla, joihin merkittiin nimipäiviä myös suosituille kansannimille.

Suomeen tämä maallinen nimipäiväperinne saapui Ruotsin kautta 1700-luvulla. Tavan omaksuivat ensin – niin kuin tuolloin uudet muotivillitykset yleensä – säätyläiset, mutta seuraavalla vuosisadalla nimipäiviä vietettiin jo koko maassa.

Perinteen yleistymistä edisti täkäläinen nimipäiväkalenteri, jota päivitettiin vastaamaan suomalaisten tosiasiallista nimistöä.

Maassa, jossa kaikki eivät vielä satakaan vuotta sitten tienneet toistensa syntymäpäiviä, eivät aina omaansakaan, almanakkaan merkityt nimipäivät antoivat mahdollisuuden toivottaa sukulaisille ja ystäville vuosittain lisää onnellisia elonpäiviä.

Näin Suomesta tuli nimipäivien vieton kärkimaita – ja sellainen maamme on yhä. Meidän lisäksemme maallisia nimipäiviä viettävät innokkaasti lähinnä ruotsalaiset, tšekit ja latvialaiset.

Kalenterit tukevat edelleen

Nimipäiväperinteen säilymistä ovat tukeneet uudet nimipäiväkalenterit, joilla on haluttu varmistaa, että mahdollisimman monella on tilaisuus viettää nimipäivää.

Suomenruotsalaiset saivat omansa vuonna 1929. Inarinsaamelaisten kalenteria on julkaistu vuodesta 1996, ja ensimmäinen pohjoissaamelaisten kalenteri ilmestyi 1997.

Luonnollisesti myös ortodokseilla on kalenteri. He juhlivat nimipäivää oman nimikkopyhänsä päivänä.

Nykyään jopa 84 prosenttia suomalaisista pystyy viettämään nimipäivää suomenkielisen nimipäiväkalenterin mukaan.

Jos nimeään etsii lisäksi suomenruotsalaisesta, ortodoksisesta tai saamelaisesta kalenterista, nousee luku yli 90 prosenttiin, arvioi nimistöntutkimuksen dosentti Minna Saarelma-Paukkala, joka Helsingin yliopiston almanakkatoimiston johtajana hoitaa suomenkielistä nimipäiväkalenteria.

 

Lue lisää

Tiede-lehdessä 8/2018 on pitkä artikkeli, jossa tiedetoimittaja Johanna Junttila  kertoo nimipäiväperinteen synnystä ja nimipäivien perinteisistä viettotavoista. Nykyiset someviestit ja pullakahvit työpaikalla ovat kalpea aavistus alkuperäisistä menoista. Ennen päivänsankari sai nimipäiväpuun ja olkiheilan sänkyyn.

Jos aihe kiinnostaa, käy ostamassa paperilehti tai iPad-digilehti.

Jos olet Sanoman jonkin aikakauslehden tilaaja, voit lukea artikkelin kirjautumalla tilaajatunnuksillasi Digilehdet-palveluun.

Ellet ole vielä aktivoinut digilukuominaisuutta, tee se osoitteessa https://oma.sanoma.fi/aktivoi/digilehdet. Aktivoinnin jälkeen pääset kirjautumaan suoraan digilehdet.fi-palveluun.

Ellet ole tilaaja, voit hyödyntää maksutonta tutustumistilausta, joka tarjoaa neljän viikon lukuoikeuden Tiede-lehden artikkeleihin.

Pääset tekemään tilauksen klikkaamalla tätä artikkelilinkkiä.

Jopa huonomuistisena pidetty kultakala pystyy palauttamaan mieleensä yli vuoden takaisia tapahtumia.

Englanninkieliset kutsuvat hajamielisyyttä usein ”kultakalan muistiksi”, ja sen väitetään olevan vain kolmen sekunnin mittainen.

Todellisuudessa kultakala, kuten moni muukin kala, on muistivirtuoosi. Sen muisti on jopa niin luotettava, että Kanadassa Brittiläisen Kolumbian yliopiston luennoitsijat hyödyntävät sitä biologian opetuksessa.

Harjoituksessa kunkin opiskelijan pitää opettaa yhdelle kultakalalle, että se saa ylimääräisen ruoka-annoksen uimalla tietyn värisen muoviputken luo. Joka kalalle on varattu hiukan eri värisävy. Sitten putkirivistö pidetään poissa kalojen näkyviltä vuoden ajan. Tämän jälkeen opiskelija saa tehtäväkseen kokeilla, vieläkö hänen ”oma” kalansa valitsee oikean sävyn.

Vastaus on kyllä. Jokainen kultakala viilettää edelleen oman värisävynsä putkelle.

Kalojen muisti on muutenkin osoittautunut mainettaan paremmaksi. Eräs todiste tästä on röyhelötokko, sormenmittainen sintti, joka elää Atlantin rantavesissä.

Tutkimuksissa on paljastunut, että röyhelötokko painaa nousuveden aikana mieleensä kolmiulotteisen kartan kotivetensä pohjasta. Sitä hyödyntämällä tokko löytää laskuveden aikana vuorovesilammikosta takaisin mereen. Kartta päässään se loikkii yhdestä rannalle jääneestä lampareesta viereiseen, siitä seuraavaan ja niin edelleen avoveteen asti.

Jos tokot siirtää vieraan rannan lammikoihin, niiden loikat suuntautuvat mihin sattuu ja päättyvät yleensä kuivalle maalle. Jo yhden nousuveden mittainen uiskentelu uuden pohjamaiseman yllä riittää kuitenkin siihen, että ne muistavat oikeat hyppelyreitit yli kuukautta myöhemmin.

 

Lue lisää

Kesäkuun Tiede-lehdessä on pitkä artikkeli, jossa tutkija ja tietokirjailija Helena Telkänranta kertoo kalojen hämmästyttävistä kyvyistä. Valtaosa kalojen älyä ja tunnemaailmaa koskevista tutkimuksista on niin tuoretta, että tiedot eivät ole vielä ehtineet esimerkiksi oppikirjoihin.

Jos aihe kiinnostaa, käy ostamassa paperilehti tai iPad-digilehti.

Jos olet Sanoman jonkin aikakauslehden tilaaja, voit lukea artikkelin kirjautumalla tilaajatunnuksillasi Digilehdet-palveluun.

Ellet ole vielä aktivoinut digilukuominaisuutta, tee se osoitteessa https://oma.sanoma.fi/aktivoi/digilehdet. Aktivoinnin jälkeen pääset kirjautumaan suoraan digilehdet.fi-palveluun.

Ellet ole tilaaja, voit hyödyntää maksutonta tutustumistilausta, joka tarjoaa neljän viikon lukuoikeuden Tiede-lehden artikkeleihin.

Pääset tekemään tilauksen klikkaamalla tätä artikkelilinkkiä.