Vähemmän on enemmän herkutellessa. Kuva: Wikimedia Commons
Vähemmän on enemmän herkutellessa. Kuva: Wikimedia Commons

Mitä vähemmän suklaata ihminen saa eteensä, sitä hitaammin hän makeiset syö.

Huippuravintoloiden pienissä ja huolellisesti asetelluissa annoksissa saattaa olla taikaa. Australialaistutkimuksessa ihmisten havaittiin syövän pieniä annoksia hartaammin, mutta nauttivan siitä enemmän.

Macquarien yliopiston tutkimuksessa rekrytoitiin kymmeniä yliopisto-opiskelijoita muka suklaanmaistelukokeeseen. Kaikille osallistujille esiteltiin ensin laatikkoa, jossa oli kuusi herkullisen näköistä suklaapalaa.

Ensimmäiselle ryhmälle kerrottiin etukäteen, että he saavat syödä vain kaksi palaa. Toiselle ryhmälle ei annettu mitään ohjeita, mutta kun he olivat syöneet kaksi palaa, tutkijat sanoivat, että he eivät saisi enempää.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Ensimmäisessä ryhmässä siis tiedettiin, että he saisivat syödä vain kaksi palaa. Toisessa oltiin siinä uskossa, että he saisivat syödä kaikki kuusi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Tulokset olivat mielenkiintoisia. Ensimmäisessä ryhmässä suklaat syötiin hitaammin kuin ryhmässä, joka luuli saavansa kaikki suklaat. Ensimmäisessä ryhmässä kiinnitettiin myös enemmän huomiota suklaan koostumukseen ja makuun, ja he olivat tyytyväisempiä suklaaseen.

Toisessa kokeessa asetelmaa muutetiin siten, että ensimmäiselle ryhmälle näytettiin vain kaksi suklaapalaa. Lisäksi tutkijat kuvasivat syömisen ja laskivat ihmisten purukerrat.

Tulokset olivat samanlaiset kuin ensimmäisessä kokeessa. Ihmiset, jotka tiesivät saavansa vain kaksi palaa, söivät hitaammin ja purivat palansa huolellisemmin. He purivat suklaapalojaan keskimäärin yksitoista kertaa enemmän kuin ihmiset ryhmässä, jotka odottivat saavansa kuusi palaa.

Tutkijoiden mukaan ihmiset kompensoivat pieniä annoksia ottamalla enemmän irti itse aistielämyksestä ja näin nauttivat siitä enemmän.

Vastaavasti syö niin paljon kuin jaksat -buffeteilla saattaa olla päinvastainen vaikutus, vaikka sitä ei olekaan tutkittu tieteellisesti.

Tutkimuksen julkaisi Psychology & Marketing.

Kapsky
Seuraa 
Viestejä77

"Huippuravintoloiden pienissä ja huolellisesti asetelluissa annoksissa saattaa olla taikaa."

 

Sitä kutsutaan kansankielellä katteen maksimoinniksi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla