Taitelijan näkemys tähdestä, joka kulki aurinkokuntamme ulkoreunan läpi 70 000 vuotta sitten. Aurinko näkyisi tähden lähellä melko kirkkaana pisteenä, kuten kuvassa. Nyt tähti ja sitä kiertävä ruskea kääpiö ovat jo noin 20 valovuoden päässä Maasta. Kuva: Michael Osadciw / University of Rochester
Taitelijan näkemys tähdestä, joka kulki aurinkokuntamme ulkoreunan läpi 70 000 vuotta sitten. Aurinko näkyisi tähden lähellä melko kirkkaana pisteenä, kuten kuvassa. Nyt tähti ja sitä kiertävä ruskea kääpiö ovat jo noin 20 valovuoden päässä Maasta. Kuva: Michael Osadciw / University of Rochester

Minkään muun tähden ei tiedetä kulkeneen näin läheltä Aurinkoa.

70 000 vuotta sitten aurinkokuntamme reunan eli Oortin komeettapilven läpi kulki heikosti loistava tähti. Scholzin tähdeksi nimetty tähti tuli arviolta viisi kertaa lähemmäksi kuin aurinkokunnan lähin tähti eli Proxima Centauri on nyt.

Minkään muun tähden ei tiedetä kulkeneen näin läheltä Aurinkoa. Tähti kulki noin 52 000 tähtitieteellisen yksikön eli au:n päässä Maasta. Etäisyys vastaa noin 0,8 valovuotta. Yksi au on Auringon etäisyys Maahan.

Tähden reitin mittasi joukko tähtitieteilijöitä, joita johti Eric Mamajek Rochesterin yliopistosta. Tähti kiinnitti Euroopan eteläisen observatorion (ESO) tutkijoiden huomion, koska se näytti kulkevan lähes suoraan poispäin aurinkokunnasta ja huomattavan nopeasti. Ilmiötä mittasivat Etelä-Afrikassa sijaitseva Salt- ja Chilessä sijaitseva Magellan-teleskooppi.

Liikkeestä tutkijat päättelivät, että tähti oli joskus kulkenut aurinkokunnan läheltä tai sen läpi. Tähtitieteilijät mittasivat tähden kiihtyvyyden sen spektrin ja ns. Doppler-ilmiön avulla. Ilmiö mittaa aallonpituuden muutoksia kohteen liikkeestä havaitsijaan nähden.

Nyt Scholzin tähti on pieni punainen kääpiö Yksisarvisen tähdistön suunnassa noin 20 valovuoden päässä Maasta. Se sai nimensä tähden löytäjän Ralf-Dieter Scholzin mukaan.

Tähän asti lähin aurinkokunnan läheltä kulkenut tähti oli HIP 85605. Se kuitenkin kulki kauempana kuin Oortin pilvessä.

Tähden massa oli laskujen mukaan kahdeksan prosenttia Auringon massasta. Tähden kyljessä kulki ruskea kääpiö, jonka massa oli kuusi prosenttia Auringon massasta. Ruskeita kääpiötä pidetään ns. epäonnistuneina tähtinä.

Taivaalle äskettäin lähetetty Euroopan avaruusjärjestön Esan luotain Gaia paljastanee lisää tähtiä, jotka jo kävivät lähellä aurinkokuntaa tai tulevat sen lähelle.

Tutkimuksen julkaisi tiedelehti Astrophysical Journal Letters.

Pacanus Rusticanus
Seuraa 
Viestejä7845
Liittynyt1.2.2010

Pieni tähti kulki aurinkokunnan läpi 70000 vuotta sitten

Notta suisti kuiten asteroideja ja komeettoja ym. pienempää sälää radoiltaan, jolloin tod.näk. aiheutui melkoinen kolarisuma Aurinkokunnassa. Vai miten tuo pitäisi sanoa jos erisnimellä. Oortin vyöhykkeellä etenkin kävi varsinainen pölinä ja nyt kun tuo ohitus tiedetään, alkaa varmaan pukata tietoa siitäkin puolesta. Toinen juttu taas on se, että kun avaruudessa jokin juttu, eli objekti liikkuu paikasta x, se jossain vaiheessa liikkuu jälleen kyseisestä äksästä, ellei sitä ole jokin tekijä...
Lue kommentti

- Ubi bene, ibi patria -