Taitelijan näkemys tähdestä, joka kulki aurinkokuntamme ulkoreunan läpi 70 000 vuotta sitten. Aurinko näkyisi tähden lähellä melko kirkkaana pisteenä, kuten kuvassa. Nyt tähti ja sitä kiertävä ruskea kääpiö ovat jo noin 20 valovuoden päässä Maasta. Kuva: Michael Osadciw / University of Rochester
Taitelijan näkemys tähdestä, joka kulki aurinkokuntamme ulkoreunan läpi 70 000 vuotta sitten. Aurinko näkyisi tähden lähellä melko kirkkaana pisteenä, kuten kuvassa. Nyt tähti ja sitä kiertävä ruskea kääpiö ovat jo noin 20 valovuoden päässä Maasta. Kuva: Michael Osadciw / University of Rochester

Minkään muun tähden ei tiedetä kulkeneen näin läheltä Aurinkoa.

70 000 vuotta sitten aurinkokuntamme reunan eli Oortin komeettapilven läpi kulki heikosti loistava tähti. Scholzin tähdeksi nimetty tähti tuli arviolta viisi kertaa lähemmäksi kuin aurinkokunnan lähin tähti eli Proxima Centauri on nyt.

Minkään muun tähden ei tiedetä kulkeneen näin läheltä Aurinkoa. Tähti kulki noin 52 000 tähtitieteellisen yksikön eli au:n päässä Maasta. Etäisyys vastaa noin 0,8 valovuotta. Yksi au on Auringon etäisyys Maahan.

Tähden reitin mittasi joukko tähtitieteilijöitä, joita johti Eric Mamajek Rochesterin yliopistosta. Tähti kiinnitti Euroopan eteläisen observatorion (ESO) tutkijoiden huomion, koska se näytti kulkevan lähes suoraan poispäin aurinkokunnasta ja huomattavan nopeasti. Ilmiötä mittasivat Etelä-Afrikassa sijaitseva Salt- ja Chilessä sijaitseva Magellan-teleskooppi.

Liikkeestä tutkijat päättelivät, että tähti oli joskus kulkenut aurinkokunnan läheltä tai sen läpi. Tähtitieteilijät mittasivat tähden kiihtyvyyden sen spektrin ja ns. Doppler-ilmiön avulla. Ilmiö mittaa aallonpituuden muutoksia kohteen liikkeestä havaitsijaan nähden.

Nyt Scholzin tähti on pieni punainen kääpiö Yksisarvisen tähdistön suunnassa noin 20 valovuoden päässä Maasta. Se sai nimensä tähden löytäjän Ralf-Dieter Scholzin mukaan.

Tähän asti lähin aurinkokunnan läheltä kulkenut tähti oli HIP 85605. Se kuitenkin kulki kauempana kuin Oortin pilvessä.

Tähden massa oli laskujen mukaan kahdeksan prosenttia Auringon massasta. Tähden kyljessä kulki ruskea kääpiö, jonka massa oli kuusi prosenttia Auringon massasta. Ruskeita kääpiötä pidetään ns. epäonnistuneina tähtinä.

Taivaalle äskettäin lähetetty Euroopan avaruusjärjestön Esan luotain Gaia paljastanee lisää tähtiä, jotka jo kävivät lähellä aurinkokuntaa tai tulevat sen lähelle.

Tutkimuksen julkaisi tiedelehti Astrophysical Journal Letters.

Pacanus Rusticanus
Seuraa 
Viestejä7843
Liittynyt1.2.2010

Pieni tähti kulki aurinkokunnan läpi 70000 vuotta sitten

Notta suisti kuiten asteroideja ja komeettoja ym. pienempää sälää radoiltaan, jolloin tod.näk. aiheutui melkoinen kolarisuma Aurinkokunnassa. Vai miten tuo pitäisi sanoa jos erisnimellä. Oortin vyöhykkeellä etenkin kävi varsinainen pölinä ja nyt kun tuo ohitus tiedetään, alkaa varmaan pukata tietoa siitäkin puolesta. Toinen juttu taas on se, että kun avaruudessa jokin juttu, eli objekti liikkuu paikasta x, se jossain vaiheessa liikkuu jälleen kyseisestä äksästä, ellei sitä ole jokin tekijä...
Lue kommentti

- Ubi bene, ibi patria -

Kantasolut lievensivät aivojen tulehdusta, joka lisää juomiseen repsahtamisen riskiä.

Ihmisen kantasolujen avulla on vähennetty rottien juomista ja alkoholin kulutusta jopa 90 prosenttia.

Chilen yliopiston tutkijat etsivät rottien avulla hoitoa alkoholismille. He juottivat laboratoriossa rotille 17 viikon ajan vodkaa päivittäin. Vaihtoehtona oli vesi.

Jokaisena päivänä rotat kuluttivat viinaa määrän, joka vastaa yhtä pulloa vodkaa. Rotat totutettiin näin alkoholin kulutukseen, kertovat The Times -lehden verkkosivut.

Ryyppyputken jälkeen rotat olivat ilman vodkaa kaksi viikkoa. Sen päätteeksi tutkijat yrittivät hoitaa rottia injektoimalla niihin ihmisten kantasoluja.

Kantasolut oli eristetty ihmisen rasvakudoksesta, joka oli saatu rasvaimussa. Kantasoluja viljeltiin sellaisissa oloissa, että niiden koko pieneni. Näin ne pääsivät helpommin suoneen, sanoo tutkija Yedy Israel ResearchGate-verkkojulkaisussa.

Kantasolujen injektoinnin jälkeen rotat totutettiin uudelleen alkoholiin. Kahden vuorokauden jälkeen jotkut rotat joivat jopa 90 prosenttia vähemmän alkoholia.

”Tämä tutkimus viittaa siihen, että kantasolujen laitto suoneen voi olla uusi tehokas tapa hoitaa alkoholin väärinkäyttöä”, sanovat tutkijat tiedelehti Naturessa.

Kantasoluhoito vähensi alkoholiperäistä aivojen tulehdustilaa ja oksidatiivista stressiä. Niiden tiedetään lisäävän takaisin juomiseen repsahtamisen riskiä.

Tulokset ovat lupaavia, mutta lisää tutkimusta tarvitaan. Kokeita ihmisillä pitää toteuttaa.

bdbdbd
Seuraa 
Viestejä163
Liittynyt16.10.2016

Rotat paranivat alkoholismista ihmisen kantasoluilla

Käyttäjä6678 kirjoitti: Voi hyvänen aika. ”Tämä tutkimus viittaa siihen, että kantasolujen laitto suoneen voi olla uusi tehokas tapa hoitaa alkoholin väärinkäyttöä”, sanovat tutkijat tiedelehti Naturessa. Päihdehäiriö, addiktio, on parantumaton sairaus, johon euvät lääkkeet auta. Jos alkoholisti haluaa juoda, hän juo. Jos alkoholisti ei halua juoda, hän juo silti. Edukaatiota, vertaistukea, yms. olisi lisättävä pikemmin kuin etsiä vain fysiologisia syitä juomiselle. Suhtaudun erittäin...
Lue kommentti

Nykysuomalaisten esivanhemmat syrjäyttivät alkuperäisen väestön mutta myös sekoittuivat sen kanssa

Suomen varhaiset asukkaat muistuttivat perimältään enemmän nykyisiä saamelaisia kuin nykysuomalaisia. Tämä selviää kansainvälisen tutkijaryhmän tekemistä suomalaisen muinais-dna:n tutkimuksista, joiden tuloksia julkaisiin nyt ensi kertaa.

Tuloksista kerrottiin Biorxiv-verkkopalvelussa ja Helsingin Sanomien jutussa.

Nykysuomalaisten perimästä merkittävä osa eli 5–10 prosenttia on itäistä perua. Tämä osa on periytynyt muinaisilta populaatioilta, jotka ovat sukua nykyisille pohjoisaasialaisille, kuten siperialaisille nganasaneille.

Vielä ei tiedetä, mistä tämä aasialainen geneettinen komponentti tarkalleen ottaen on peräisin.

Sitä ei ole löytynyt tähän saakka mistään muinais-dna:n näytteistä Suomen lähialueilta eli Itämeren alueelta tai Venäjältäkään.

Tuoreissa muinais-dna:n tutkimuksissa on nyt löydetty tätä muinaissiperialaista perimää ensimmäisen kerran.

Tutkijat selvittivät 11:n Suomessa tai Luoteis-Venäjällä muinoin eläneen ihmisen koko perimän. Varhaisimmat heistä elivät 3 500 vuotta sitten Kuolan niemimaalla lähellä Murmanskia. Myöhäisimmät analysoidut näytteet ovat 1800-luvulta.

Muinaista siperialaisperimää löytyi eniten nimenomaan vanhimmista, Kuolan alueelta saaduista dna-näytteistä. Löytö on vanhin suora geneettinen todiste siitä, että alueelle on saapunut väestöä idästä Siperiasta.

Koillisen Euroopan nykyväestön erikoinen perimä johtuu siis siitä, että Siperiasta on tullut näille alueille väestöä jo ainakin 3 500 vuotta sitten. Tämä perimä sekoittui alueelle myöhemmin saapuneen väestön perimän kanssa, varsinkin niiden, jotka nykyisin puhuvat uralilaisia kieliä.

Nyt julkaistiin myös ensimmäiset muinais-dna:n tulokset nykyisen Suomen alueelta. Ne ovat Levänluhdan vesihautaan Isossakyrössä rautakaudella haudatuista seitsemästä ihmisestä.

Näistä näytteistä kuusi muistuttaa enemmän nykysaamelaisten kuin nykysuomalaisten perimää. Yksi muistuttaa eniten nykyisiä liettualaisia, norjalaisia ja islantilaisia.

Tutkijoiden mukaan nykyisten saamelaisten esivanhemmat asuttivat rautakaudella laajempaa aluetta kuin nykyisin. ”Se täydentää historiallisia ja lingvistisiä todisteita Suomen väestöhistoriasta”, tutkijat toteavat.

Monet kielitieteilijät ovat esittäneet, että Suomen alueella puhuttiin saamen kieliä ennen nykysuomalaisten esivanhempien saapumista. On arveltu, että varsinkin Etelä-Pohjanmaalla puhuttiin eteläistä saamen murretta 1000-luvun lopulle, jolloin suomen varhaiset muodot syrjäyttivät sen. Historiallisten lähteiden perusteella on tiedetty, että Keski-Suomen seurakunnissa oli ”lappalaisia” vielä 1500-luvulla.

”Nykysuomalaisten esivanhemmat siis syrjäyttivät Suomen alkuperäisen väestön mutta myös sekoittuivat sen kanssa. Tämä alkuperäinen väestö on todennäköisesti nykyisten saamenkielisten edeltäjä”, tutkimuksessa todetaan.

Biorxivissa julkaistuja tuloksia ei ole vielä vertaisarvioitu. Tutkimusryhmä aikoo julkistaa nämä 11 esihistoriallisen ihmisen dna-tulokset kokonaisuudessaan jossain vertaisarvioidussa tieteellisessä julkaisussa lähiaikoina.

”Tulokset tarkentavat entisestään kuvaa Suomen esihistoriasta”, sanoo genetiikan professorina Lontoon King’s Collegessa ja Tukholman Karoliinisessa instituutissa työskentelevä Juha Kere.

”Muutama vuosi sitten linjattiin muinais-dna-tutkimuksen avulla, että eurooppalaisten taustalta löytyy kolme muinaisväestöä. Nyt esitettävät tulokset Leväluhdan suokalmistosta sopivat hyvin kuvaan kantaväestön saamelais-siperialaisesta alkuperästä.”

Muinais-dna:ta saadaan eristetyksi ikivanhoista luista ja hampaista. Eri puolilta Eurooppaa löytyneiden ihmisjäänteiden dna-tuloksia verrataan toisiinsa ja nykyisin elävien ihmisten dna:han.

Jo jonkin aikaa on ollut tiedossa, että nykysuomalaisten perimästä viidestä kymmeneen prosenttia on siperialaista. Osuus kasvaa, kun siirrytään pohjoiseen. Saamelaisilla se on parikymmentä prosenttia.