Tavallista pienempi päänympärys ja apoE4 -geenimuunnos lisäävät Alzheimerin taudin riskin 14-kertaiseksi, kertoo Neurology -lehti. Ilman geeniä vaaraa ei ole. Havain...

Tavallista pienempi päänympärys ja apoE4 -geenimuunnos lisäävät Alzheimerin taudin riskin 14-kertaiseksi, kertoo Neurology -lehti. Ilman geeniä vaaraa ei ole. Havainto sopii teoriaan, jonka mukaan suuri koko suojaa aivoja rappeutumiselta. Pienet muutokset eivät oireile heti, jos aivoissa on normaalia enemmän kapasiteettiä.

Apolipoproteiini E (apoE) on valkuaisaine, joka vaikuttaa rasvojen kuljetukseen. Väestössä esiintyy kolme apoE:n alamuotoa: E2, E3 ja E4, joita puolestaan koodittaa kolme vaihtoehtoista geenialleelia (E2, E3 ja E4). Dementikon aivoihin kertyvistä amyloidipalakeista löytyy apoE:tä, ja E4-alamuodon on havaittu altistavan myöhäisiän Alzheimerin taudille. Sama geenimuunnos on yleinen Suomessa ja se selittää myös osan suomalaisten korkeista kolesteroliarvoista.

Tutkimusotoksessa oli 1 869 yli 65-vuotiasta japanilaissukuista yhdysvaltalaista. Pää tulkittiin pieneksi, jos sen ympärysmitta oli alle 54 senttiä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla