Piilokaskoiraan sukupuolielin muistuttaa piikkinuijaa. Kuva: <span class="photographer">Johanna Rönn.</span>
Piilokaskoiraan sukupuolielin muistuttaa piikkinuijaa. Kuva: Johanna Rönn.

Piilokkaiden asevarustelu käydään niiden sukuelimissä.

Hyönteisten maailmassa sukupuolten välinen sota on jotakin muuta kuin juonittelua sukkapuikkojen ja sanomalehden takaa. Hyönteiskoiraat käyvät tulevien lastensa äidin kimppuun kovin asein ja monesti vahingoittavat sitä kuolettavasti. Tunnetuin esimerkki lienee banaanikärpäsen siemennesteen sisältämä myrkky, joka tappaa naaraan.

Nyt Uppsalan yliopiston tutkijat Johanna Rönn ja Mari Katvala raportoivat professori Göran Arnqvistin johdolla seksuaalisen konfliktin vastavuoroisuudesta piilokkailla (Bruchidae).

Piilokkaat ovat pieniä, hieman kärsäkäsmäisiä kovakuoriaisia, joiden penis muistuttaa keskiaikaista piikkinuijaa. Piikkien tarkoituksena lienee pitää naaras paikoillaan parittelun aikana, mutta ne voivat aiheuttaa myös vakavia sisäisiä vaurioita. Lajeilla, joiden koirailla on pisimmät piikit, naaraat kuolevat keskimääräistä nuorempina ja saavat vähemmän poikasia.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Koska piikkien määrä ja pituus vaihtelevat eri lajeilla, tutkijat vertasivat niitä vastaaviin anatomisiin kohtiin naaraissa. He havaitsivat, että naaraat olivat kehittäneet vasta-aseen koiraiden piikkisiin penetraatioihin: mitä pidemmät piikit koiraalla oli, sitä paksummat "pehmusteet" naaraalla oli sukuaukossaan.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Seksuaalisen konfliktin, jossa yksi osapuoli yrittää päästä niskan päälle uusin anatomisin keinoin ja toinen keksii siihen vasta-aseen, uskotaan olevan osasyy hyönteisten sukuelinten suureen anatomiseen monimuotoisuuteen.

Tutkimuksen julkaisi PNAS.

Sisältö jatkuu mainoksen alla