Älä tuijota ulos, piirrä mieluummin kukkia lehtiöön. Kuva: <span class="photographer">Kuvapörssi.</span>
Älä tuijota ulos, piirrä mieluummin kukkia lehtiöön. Kuva: Kuvapörssi.

Oheispuuhastelu saattaa olla tiedostamaton keino, joka parantaa suorituskykyä yksitoikkoisissa tehtävissä.

Kokouksessa lehtiönsä täyteen piirusteleva vierustoveri voi vaikuttaa välinpitämättömältä, mutta hän saattaa itse asiassa painaa kuulemansa paremmin mieleensä kuin ”aktiivisemmin” kuuntelevat.

Piirustelu ja muu oheispuuhastelu saattavatkin olla tiedostamattomia keinoja, joiden avulla selviydymme paremmin yksitoikkoisista tehtävistä.

Cambridgen yliopiston tutkimuksessa 40 koehenkilöä kuunteli tylsää, parin minuutin mittaista puhelinkeskustelua, josta heidän piti poimia tietyt henkilöiden nimet. Puolta koehenkilöistä kehotettiin samalla värittämään paperille piirrettyjä kuvioita. Heitä ei pyydetty piirustelemaan, koska tutkijat eivät halunneet osallistujien tajuavan mitä kokeessa tutkitaan.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Keskustelunauhan loputtua osallistujia pyydettiin mainitsemaan ne kahdeksan nimeä, jotka he olivat keskustelusta poimineet, sekä kahdeksan nauhalla mainittua paikan nimeä. Piirustelijat muistivat keskimäärin 7,5 nimeä ja verrokit vain 5,8.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Luultavasti piirustelu estää mielen harhailun ja siksi pitää ajatukset paremmin sen hetkisessä tehtävässä, tutkijat arvelevat.

Tulokset julkaistiin Applied Cognitive Psychology -lehdessä.

Lähde: Uutispalvelu Duodecim

Sisältö jatkuu mainoksen alla