Venyvä mikropiiri. Kuva: <span class="photographer">Science</span>
Venyvä mikropiiri. Kuva: Science

Joustavista mikropiireistä on jo kehitteillä biolääketieteellisiä sovelluksia.

Tutkijat ovat kehittäneet piisirun, joka venyy ja taipuu, kertoo Science. Mikroelektroniikkaa on sen avulla entistä helpompi esimerkiksi ujuttaa älyvaatteisiin tai istuttaa osaksi elimistöämme.

Haitarimaisesti laskostuvat mikropiirit valmistetaan punomalla ohuen ohut piinauha kumimaisen kalvon pintaan. Kehitystyöhön osallistuneen Illinoisin yliopiston professori John Rogersin mukaan niiden suorituskyky vastaa tavallisia piisiruja.

”Vaikka piikiekkoihin perustuva mikroelektroniikka onkin mullistanut elämämme, ei jäykkä ja hauras pii ole tuntunut kaikkein houkuttelevimmalta materiaalilta tiettyihin sovelluksiin, kuten biolääketieteellisiin implantteihin”, Rogers kertoi BBC:lle.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Uudessa alustassa piikerros on sijoitettu rakenteen sisään niin, etteivät sen ominaisuudet muutu, mutta kumimaisen kalvon ansiosta koko rakenne joustaa haitarin palkeiden tavoin. Rogersin mukaan suurin haaste oli litistää kokonainen mikropiiri riittävän ohueksi, vain puolentoista millimetrin tuhannesosan paksuuteen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Joustavia mikropiirejä on yritetty rakentaa myös orgaanisista polymeereistä, mutta ainakaan toistaiseksi niitä ei ole saatu toimimaan riittävän nopeasti.

Elastisten piisirujen avulla elektroniikkaa voisi ujuttaa esimerkiksi kirurgin hanskoihin mittaamaan potilaan elintoimintoja tai epilepsiapotilaan aivoihin ennakoimaan kohtausta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla