Keskonen saa tehohoitoa.
Keskonen saa tehohoitoa.

Koulusuorituksiin alipainoisuus ei kuitenkaan vaikuta. 

Alle puolitoistakiloisina keskosina syntyneillä saattaa olla täysiaikaisina ja normaalipainoisina syntyneitä enemmän muisti- ja tarkkaavaisuushäiriöitä aikuisiässä, selvisi Helsingin yliopiston tutkimuksessa.

Psykologian professori Katri Räikkösen ryhmä osoitti, että pienipainoisina keskosina syntyneet menestyivät jonkin verran heikommin yleistä älykkyyttä osoittavassa testissä. Myös toiminnalliset kyvyt, tarkkaavaisuus ja visuaalinen muisti olivat täysaikaisina syntyneitä heikommat.

Alipainoisina keskosina syntyneet olivat lisäksi saaneet koulussa useammin erityisopetusta. Sitä vastoin koulumenestyksessä ei havaittu eroja.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

- Keskimääräisellä koulusuoriutumisella ja opintojen pituudella ollut mitään tekemistä sen kanssa, oliko henkilö syntynyt pienipainoisena keskosena vai ei, Räikkönen sanoo.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Tutkimukseen osallistui runsaat kaksi sataa 21-30-vuotiasta aikuista, joista puolet oli syntynyt pienipainoisena keskosena ja puolet täysiaikaisena ja yli 1,5-kiloisena.

Tutkimus on osa Helsinki Study of Very Low Birth Weight Adults -hanketta, jossa on aiemmin huomattu, että matalalla syntymäpainolla on myös myönteisiä seurauksia: pikkukeskoset ovat tavallista tunnollisempia ja varovaisempia, ja heillä on myös vähemmän atooppista ihottumaa.

Tutkimuksen julkaisi Neurology. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla