Äiti ja pieni lapsi maistavat usein samasta lusikasta. Kuva: Shutterstock
Äiti ja pieni lapsi maistavat usein samasta lusikasta. Kuva: Shutterstock

Pienet lapset valitsivat kokeissa avukseen todennäköisemmin ihmisen, joka vaihtoi sylkeä.

Pieni lapsi voi syljen jakamisen avulla tunnistaa, miten läheinen side hänellä on toiseen ihmiseen.

Vanhemmat ihmiset, yleensä isä tai äiti, mutta muutkin vaihtavat sylkeä pienen lapsen kanssa.

Sitä vaihtuu väistämättä esimerkiksi, kun suudellaan suulle tai poskelle tai kun maistetaan tai syödään annosta samalla lusikalla.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Aikuisesta voi tuntua vieraalta nuolla vaikkapa jäätelötötteröä vieraan kanssa. Mutta jos läheinen on esimerkiksi romanttinen kumppani tai pieni lapsi, ei se enää tunnukaan meille niin oudolta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Lapset oppivat, että syljen jakaminen kertoo läheisistä ihmissuhteista.

Syljen jakaminen voi auttaa pieniä lapsia erottamaan hoivaajien joukosta lähisukulaiset ja ne, jotka eivät sitä ole.

Läheisiä ovat esimerkiksi vanhemmat, sisarukset ja isovanhemmat. Vieraampia ovat vaikkapa päivähoidon opettajat ja lastenhoitajat.

Suutelun ja ruoan jakamisen lisäksi lapsi toki päättelee ihmissuhteista muillakin perusteilla. Tulkintaan voi vaikuttaa esimerkiksi se, kuka pyyhkii lattialle tai pöydälle tipahtanutta ruokaa.

”Lapset ovat herkkiä tällä sosiaalisella alueella", sanoo asiaa ryhminene tutkinut Harvardin ja MIT-yliopiston tutkija Ashley Thomas uutistoimisto AFP:lle.

Ensimmäisessä kokeessa tutkijat esittelivät yli sadalle 5–7-vuotiaalle lapselle sarjakuvia, joiden hahmot olivat esimerkiksi keittiössä tekemisissä toistensa kanssa.

Lapset pohtivat ennalta, että perheenjäsenet nuolisivat samaa ruokaa keittiövälineestä. Ruokaa jaettaisiin yleisemmin myös perhepiirissä.

Kun lapsilta kysyttiin, kenen kanssa sarjakuvan lapsi jakaisi sylkeä sisältäviä ruokia tai esineitä, valitsi 74 prosenttia lapsista perheenjäsenen, raportoi tiedelehti Sciencen uutispalvelu.

Seuraavaksi Thomas tutki vielä nuorempia.

Kokeessa oli 20 lasta, jotka olivat 8,5–10 kuukauden ikäisiä, ja vielä toiset 20, jotka olivat 16,5–18,5 kuukauden ikäisiä.

He katselivat nukkea, joka ”söi” samaa appelsiinin viipaletta kuin kokeessa esiintynyt nainen. Myöhemmin toinen nainen leikki pallolla nuken kanssa.

Kun nukke alkoi myöhemmin itkeä, neljä viidesosaa lapsista katsoi ensiksi sylkeä jakavaa naista. He olettivat, että hän lohduttaisi nukkea eikä nainen, joka leikki pallolla.

Kokeilu toistettiin vielä zoomissa 118:lla lapsella, jotka olivat 14,5–19 kuukauden ikäisiä. He olivat yhdysvaltalaisia ja edustivat eri etnisiä taustoja ja myös eri taloudellisia ja maantieteellisiä ryhmiä. Koe tuotti samat tulokset.

Koe toistettiin siten, että samat henkilöt olivat eri rooleissa. Syljen käsittely vaikutti aina kokeen tulokseen.

Thomas teki ryhmänsä kanssa myös kokeen, jossa yksi näyttelijä laittoi sormen suuhunsa.

Hän pyöritti sitä hetken suussaan ja asetti sen nuken suuhun. Siten sama henkilö teki samat pyöritysliikkeet, mutta kosketti sormella lapsen otsaa.

Sitten nainen näytti huolestuneelta ja sanoi “voi ei!”. Taaperot katsoivat ensiksi ja pitempään sitä nukkea, joka oli saanut sylkeä.

"Tiedämme, että vauvat kiinnittävät huomiota siihen, kuka on mukava toiselle", Thomas sanoi.

Koe on iso askel sen ymmärtämisessä, mitä pienet lapset tietävät ihmisen sosiaalisuudesta, sanoo Science-lehden uutispalvelun artikkelissa antropologi Alan Fiske.

Fiske esitti ensimmäisenä, että ihmisen sylki ja läheiset ihmissuhteet voisivat liittyä toisiinsa. Hän muistuttaa, että myös vuoteen jakaminen, halaaminen ja kosketukset ovat merkkejä, joista lapset oppivat, kuka on läheinen.

Kokeen tulokset voivat jonakin päivänä ehkä auttaa lapsia luomaan ihmissuhteita tai se voi auttaa autistien hoidossa, Thomas sanoo verkkopalvelu Sciencelertissa.

Tutkimuksen julkaisi tiedelehti Science.

Yeni Mihova
Seuraa 
Viestejä9383

Keijona kirjoitti:
Vai pussailu lisää luottamusta, sen tarkoitusta joskus palstalla ihmeteltiinkin. Mitenköhän muiden limojen vaihtaminen vaikuttaa?

Pahahan siitä heiluu jos joutuu vastaanottamaan inhottavia tyttöpöpöjä mitään kautta.

Dead raccoons act like they own the road!

Sisältö jatkuu mainoksen alla