Sokerijuomia ei pitäisi juottaa alle viisivuotiaille. 

Alle viisivuotiaatkin lihovat, jos he saavat taajaan juoda sokeroituja virvoitusjuomia. Tämä on ennenkin todettu kouluikäisistä ja sitä vanhemmista, mutta tuore Pediatrics-lehden tutkimus vahvisti, että myös pikkulapsille limut ovat liikaa.

Päivittäin sokerilimuja juovat neljä- ja viisivuotiaat ovat ylipainoisia selvästi todennäköisemmin kuin satunnaisesti tai ei lainkaan sokerilimuja juovat ikätoverit. Kaksivuotiaille ylipainoa ei ollut ehtinyt kertyä, mutta heilläkin sokerilimujen juominen liittyi suurempaan painonnousuun seuraavien kahden vuoden aikana.

Nyt saadut tutkimustulokset eivät kuitenkaan välttämättä johdu vain limuista. Niitä juovat lapset nimittäin katsoivat myös muita enemmän televisiota ja saattoivat erota muillakin tavoin lapsista, joille sokerijuomat eivät ole säännöllinen osa elämää.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Joka tapauksessa limut voivat tarpeettomasti lisätä lasten energiansaantia ja siten lihottaa ja altistaa monille sairauksille myöhemmin elämässä. Siksi tutkijat suosittelevatkin, ettei sokerilimuja tarjoilla pikkulapsille.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Tutkimus perustuu aineistoihin, jotka koostuvat lähes kymmenentuhannen 2–5-vuotiaan lapsen tiedoista.

Lähde: Uutispalvelu Duodecim

 

Sisältö jatkuu mainoksen alla