Kettukolibri pörrää tekokukan edessä. Kuva: <span class="photographer">Andrew Hurly</span>
Kettukolibri pörrää tekokukan edessä. Kuva: Andrew Hurly

Kolibirien maailmassa täsmällisyys on hyve.

Pikkuruinen kettukolibri (Selasphorus rufus ) pärjäisi luultavasti hyvin muistipelissä. Edinburghin yliopiston professorin Susan Healyn ja Lethbridgen yliopiston tutkijan Andrew Hurlyn johtamassa tutkimuksessa havaittiin, että kettukolibri muistaa hämmentävän tarkasti missä järjestyksessä se on käynyt tyhjentämässä kukkien mesiaarteet.

Vaikka eläimet muistavat paikkoja ja tapahtumia, tutkijat eivät ole tähän asti tienneet, muistavatko ne asioiden järjestystä. Healy ja Hurly testasivat kolibrin muistia tarjoamalla vapaana eläville kettukolibreille kahdeksan tekokukkaa. Kun kolibri oli tyhjentänyt meden, osaan kukista lisättiin mettä kymmenen, osaan kahdenkymmenen minuutin välein. Tutkimus osoitti, että kolibrit muistivat, missä järjestyksessä ne olivat tyhjentäneet kukat ja osasivat hakeutua oikealle kukalle välittömästi täydennyksen jälkeen. Ne kykenivät siis pitämään lukua vähintään kahdeksan kukan täydentymisaikatauluista, kerrotaan Current Biologyssa.

Laskupää ei mennyt sekaisin, vaikka ne samanaikaisesti puolustivat reviiriään muita koiraita vastaan ja houkuttelivat naaraita paritteluun. Hyvästä laskupäästä on kettukolibreille paljon hyötyä. Luonnossa kukat täydentävät mesilähteensä tietyin väliajoin. Jos kolibri sattuu paikalle liian aikaisin, kukka on vielä tyhjä ja jos se tulee paikalle liian myöhään, joku muu on voinut hörpätä sen. Täsmällisin kolibri saa meden.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Lue lisää Sciencen sivuilta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla