Biljardipallot on helppo asetella tasaiselle pinnalle siten, että palloista rakentuu mahdollisimman tiivis kokonaisuus. Entä jos pallot kiinnitetäänkin jonkin paljon isomman pallon pintaan? Ongelma muistuttaa kartan piirtämistä, jossa pallomainen maan ...

Biljardipallot on helppo asetella tasaiselle pinnalle siten, että palloista rakentuu mahdollisimman tiivis kokonaisuus. Entä jos pallot kiinnitetäänkin jonkin paljon isomman pallon pintaan? Ongelma muistuttaa kartan piirtämistä, jossa pallomainen maan pinta pitää kuvata tasomaiselle karttalehdelle. Palloissa pallon pinnalla toimitaan toisinpäin, sillä nyt pitäisi saada tasolla oleva kuvio pallon pintaan. Tätä ongelmaa on pitkään yritetty ratkaista. Nyt siitä on saatu ainakin kokeellisia tuloksia, Scientific American -lehden verkkosivulla kerrotaan.

Pallojen asettelu ei ole pelkkää matematiikkaa, sillä sen avulla voidaan saada tietoa esimerkiksi virusta suojaavan proteiinikuoren rakenteesta. Myös kemistit ehkä saavat siitä viitteitä uudenlaisten molekyylien rakentamiseen.

Andreas Bauschin johtama tutkijaryhmä sekoitti Münchenin teknillisessä yliopistossa pieniä vesipisaroita öljyyn. Sen jälkeen mukaan pantiin täydellisen pyöreitä muovihelmiä, jotka seosta ravisteltaessa tarttuivat vesipisaroiden pintaan. Helmet pyrkivät asettumaan mahdollisimman tiiviisti, koska silloin pisara-helmi-järjestelmän energia on pienimmillään. Lopputulos valokuvattiin mikroskoopilla.

Kuvat paljastivat, että vesipisaroiden ja helmien koosta riippuen helmien järjestykseen tuli erilaisia epäjatkuvuuskohtia. Tällaiset kohdat saattavat olla juuri niitä, joihin kannattaa virustaudeissa iskeä tulevaisuuden lääkkeillä.Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla