Pikkusavuttajan piipusta suihkuaa 300 asteista vettä.
Pikkusavuttajan piipusta suihkuaa 300 asteista vettä.

Merentutkijat löysivät syvänmerensavuttajia vulkaanisesti laiskoiksi oletetulta alueelta.

Merenpohjaa luotaava tutkijaryhmä löysi viisi uutta pientä kuumien lähteiden aluetta noin kilometrin syvyydestä Azoreilta 500 kilometriä lounaaseen. Osa niistä sijaitsee vulkaanisesti aktiivisiksi tiedettyjen alueiden ulkopuolella.

"Löytömme viittaa siihen, että tällaisia pieniä aktiivisia kenttiä on Atlantin keskiselänteen liepeillä paljon luultua enemmän", tutkimusretkeä johtava Nicole Dubilier sanoo Max Planck Societyn tiedotteessa.

Ryhmä on ehtinyt tutkia tarkemmin vasta yhden löytämänsä uuden syvänmeren savuttajan. Sen piippu on vain metrin mittainen, kun suurimpien tunnettujen savuttajien piiput saattavat kohota pohjata kymmenien metrien korkeuteen.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

"Pienet savuttajat saattavat selittää tutkijoita hiertäneen mysteerin, miten merenpohjan eläimet ovat pystyneet matkaamaan isolta savuttajalta toiselle. Merenpohjan kuumat lähteet nimittäin sijaitsevat usein satojen tai tuhansien kilometrien päässä toisistaan", Dubilier sanoo.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Selitys saattaa uuden löydön valossa olla se, että pohjaeläimet käyttävät levittäytymiseen pikkusavuttajia puolimatkankrouveina.

Sisältö jatkuu mainoksen alla