Kuva: Kenny Louie, Wikimedia Commons
Kuva: Kenny Louie, Wikimedia Commons

Nelikuinen ei osaa yhdistää näkemäänsä tuntoaistimukseen.

Alle neljän kuukauden ikäinen pienokainen tuntee kosketukset, mutta ei tajua, että niiden lähde on itsen ulkopuolella. Jos siis hivelet pikkuisia varpaita ja vauva kipristää niitä, se ei kuitenkaan yhdistä tunnettaan sinuun.

Tähän päätyivät Lontoossa sijaitsevan Goldsmiths-yliopiston tutkijat. Kokeessa he kutittivat vauvojen jalkoja koneen mekaanisella tärinällä. Pikkuisten jalat olivat välillä ristissä, välillä eivät.

Nelikuukautiset liikuttivat 70 prosentissa tapauksista juuri sitä jalkaa, jota tutkijat ärsyttivät. Puolen vuoden vanhat osuivat oikeaan vain 50 prosentissa, mikä vastaa sattumaa. Vanhemmilla pienkoisilla niin kuin aikuisillakin näköhavainto häiritsee tuntemuksen paikantamista.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

"Väitämme, että hyvin nuorille vauvoille kosketukset ovat vain tuntemuksia ruumiissa. Ne eivät tajua, että kosketukset liittyisivät siihen, mitä ne näkevät, kuulevat tai edes haistavat", sanoo tutkija Andrew Bremner EurekAlert-uutispalvelun mukaan.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Sysäys tuoreeseen tutkimukseen tuli vanhoista, kysymyksiä herättäneistä havainnoista: Kun aikuinen panee kätensä ristiin ja joku koskee jompaankumpaan niistä, hän tekee paljon virheitä yrittäessään sanoa, kumpaan raajoista kosketus kohdistuu. Sama pätee jalkoihin. Sen sijaan synnynnäisesti sokea aikuinen tunnistaa paljon paremmin, mihin raajaan häntä kosketetaan, vaikka raajat olisivat ristityt. Tätä kykyä ei ole niillä aikuisilla, jotka ovat menettäneet näkönsä syntymän jälkeen.

Tutkimuksen julkaisi Current Biology.

 

Sisältö jatkuu mainoksen alla