Arvostettu Science -lehti on valinnut pimeän aineen olemassaolon varmistaneet tutkimukset vuoden tärkeimmäksi tieteelliseksi läpimurroksi. Ne toivat vakuuttavia lisätodisteita siitä, että maail...

Arvostettu Science -lehti on valinnut pimeän aineen olemassaolon varmistaneet tutkimukset vuoden tärkeimmäksi tieteelliseksi läpimurroksi. Ne toivat vakuuttavia lisätodisteita siitä, että maailmankaikkeus on muodostunut paljolti pimeästä aineesta ja pimeästä energiasta. Nykykäsityksen mukaan pimeä aine on jotakin, joka vaikuttaa tavalliseen aineeseen vain painovoimallaan. Siksi sitä ei voi nähdä. Pimeä energia puolestaan liittyy tyhjiön toistaiseksi tuntemattomiin ominaisuuksiin, jotka saattavat nopeuttaa avaruuden laajenemista.

Alkuvuodesta julkaistujen havaintojen perusteella on voitu muuan muassa tarkentaa maailmankaikkeuden ikä 13,7 miljardiin vuoteen. Siinä on pelivaraa 0,2 miljardia vuotta puoleen ja toiseen.

Sciencen jokavuotinen läpimurtolista on odotettu ja kiistelty luettelo. Kakkostilalle ylsivät tutkimukset, joissa on tunnistettu mielisairauksien, kuten skitsofrenian ja masennuksen riskigeenejä. Pronssille pääsivät havainnot ilmaston lämpenemisen aiheuttamista ilmiöistä kuten jäätiköiden sulamisesta, alueellisesta kuivumisesta, alentuneesta kasvituotannosta ja muuttuneista eläinten käyttäytymisestä. Valinnoista raportoitiin myös BBC:n verkkouutisessa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla