Kuvapörssi. Tupakka
Kuvapörssi. Tupakka

Tupakansavun jäänteet arkipäiväisillä pinnoilla voivat reagoida sisäilman kemikaalien kanssa ja muuttua voimakkaiksi syövänaiheuttajiksi.

Kalifornialaistutkijat ovat havainneet, että tupakansavun jäämät arkisten esineiden pinnoilla voivat reagoida sisäilman yhdisteiden kanssa ja muuttua syöpää aiheuttaviksi aineiksi.

Hugo Destaillats kollegoineen tutki kuinka nikotiini käyttäytyy altistettuna tavalliselle sisäilman pilaajalle typpihapokkeelle (HONO). Siitä seuranneet kemialliset reaktiot voivat aiheuttaa terveydelle merkittäviä haittoja.

Tutkimuksessa käytettiin mallina selluloosaan imeytettyä nikotiinia. Myös tupakoivan rekkakuskin ohjaamon sisätiloja analysoitiin. Kävi ilmi, että nikotiinin jäänteet reagoivat hanakasti typpihapokkeen kanssa tuottaen nitrosoamiineja.

Lukuisten tällaisten nitrosoamiinien on osoitettu aiheuttavan mutaatioita eläimissä, jo jotkut ovat tunnettuja karsinogeenejä. Alle puolet yhdisteistä oli hajonnut kaksi tuntia altistuksen tupakansavulle altistuksen jälkeen.

Nitrosoamiineille altistuu todennäköisimmin kontaktissa pölyyn ja erilaisiin pintoihin, kuten vaatteisiin ja huonekaluihin. Siksi pikkulapset saattavat saada suurempia altistuksia kuin aikuiset, tutkijat kirjoittavat.

Tutkimuksen julkaisi PNAS.