Kuva: Wikimedia Commons
Kuva: Wikimedia Commons

Tytöt pärjäsivät ensimmäistä kertaa matematiikassa paremmin kuin pojat.

Suomi on pudonnut 12. sijalle Pisa-tutkimuksen matematiikan osaamista mittaavassa osiossa. Aiempi sijoitus oli toinen. Lukutaidossa Suomen sijoittui kuudenneksi ja luonnontieteissä viidenneksi. Pääpaino tutkimuksessa oli tällä kertaa matematiikassa. Pisa mittaa 15-vuotiaiden koululaisten osaamista eri maissa.

Matematiikan osaamista tutkittiin Pisassa viimeksi tarkemmin kymmenen vuotta sitten. Suomalaisnuoret ovat nyt matematiikassa noin lukukauden sitä ikäluokkaa jäljessä, jonka osaamista vuoden 2003 Pisassa mitattiin. Tytöt pärjäsivät ensimmäistä kertaa matematiikassa paremmin kuin pojat.

Parhaiten tänään julkistetussa Pisassa pärjäsivät Aasian koululaiset. Shanghai, Singapore, Hongkong, Taiwan ja Korea menestyivät vertailussa. Euroopan maista Suomea paremmin pärjäsivät Liechtenstein, Sveitsi, Alankomaat ja Viro.

Suomalaiskoululaisten taidot ovat muutenkin laajalla rintamalla laskussa. Heikkojen osaajien määrä on viisi prosenttia suurempi kuin edellisessä mittauksessa. Syntyperäisten suomalaisten etumatka maahanmuuttajiin on myös kasvussa. Ero osaamisessa on noin 2—3 vuotta, arvioi Jyväskylän yliopiston professori Jouni Välijärvi tiedotustilaisuudessa. Osa erosta selittyy kielitaidolla.    

CE-hyväksytty
Seuraa 
Viestejä29006
Liittynyt30.4.2005

Pisa-romahdus: Suomi putosi 12. sijalle matematiikan osaamisessa

Ueberweg 4.12.2013 klo 15:59 Denzil Dexter 3.12.2013 klo 15:56 Romahdus johtuu tehtävästä numero 5: http://static.iltalehti.fi/kuvat/liitteet/pisatehtavat.pdf Suomalaiset laskivat katon pinta-alan oikein 2*(6m x (sqrt(1^2 + 2,5^2)), kun muut koululaiset laskivat 5m x 6m = 30 m2 Vastauksesta 30m2 ei pisteitä herunut: "Tehtävä 5 (6, osittain oikein 5): Mikä tahansa luku väliltä 31-33 hyväksyttiin oikeaksi vastaukseksi (osittaisen oikean vastauksen sai, jos käytti Pythagoraan lausetta oikein,...
Lue kommentti