Pitkän iän salaisuus piilee tulehduksessa - tai paremminkin sen puutteessa. Yhdysvaltalaistutkijoiden Science -lehdessä esittelemän teorian mukaan väestön eliniän tasainen ko...

Pitkän iän salaisuus piilee tulehduksessa - tai paremminkin sen puutteessa. Yhdysvaltalaistutkijoiden Science -lehdessä esittelemän teorian mukaan väestön eliniän tasainen kohoaminen on seurausta vakavien lapsuusiässä sairastettujen tautien, kuten malarian ja tuberkuloosin katoamisesta. Molemmat voivat aiheuttaa hiipivän tulehduksen, joka kostautuu aikuisiän kohtalokkaina sairauksina.

Caleb Finch ja Eileen Crimmins perustavat väitteensä Ruotsin väestörekistereihin vuosilta 1751-1940. Ne osoittivat, että korkea lapsikuolleisuus verotti ikäluokkaa aina rajusti myös myöhemmällä iällä. Korkea lapsikuolleisuus oli merkki laajasta epidemiasta. Kaksikko esittää, että lapsena sairastetut taudit jättävät elimistöön tulehduksen siemenen ja lisäävät näin sydän- ja verisuonitauteja ja syöpiä aikuisena.

Tähän asti on ajateltu, että keskimääräisen eliniän kohoaminen voidaan selittää parantuneella hygienialla ja ravitsemuksella, yleisellä hyvinvoinnilla ja lääketieteen kehitysaskelilla.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla