Ikääntymisen biologiaa tutkitaan C. elegans -sukkulamadon avulla.
Ikääntymisen biologiaa tutkitaan C. elegans -sukkulamadon avulla.

Sirtuiinit eivät lisääkään elinpäiviä. 

Sirtuiinien on todettu pidentävän merkittävästi niin hiivan, banaanikärpäsen (Drosophila melanogaster) kuin sukkulamadonkin (Caenorhabditis elegans) elinikää. Koska näitä organismeja käytetään ihmisen ikääntymisen tutkimusmalleina, tulokset ovat saaneet runsaasti huomiota: sirtuiinigeeni ehdittiin jo mediassa nimetä "pitkän iän geeniksi".

Nyt näyttää kuitenkin siltä, että hehkutus on ollut ennenaikaista. Nature-lehdessä tänään julkaistujen tulosten mukaan aiemmat tutkimukset selittyvätkin muilla tekijöillä.

David Gems Lontoon University Collegesta kollegoineen tarkasteli sirtuiinien vaikutusta sukkulamadon ja banaanikärpäsen elinikään ja havaitsi, että eläinmallien ja verrokkien vaihtaminen perimältään toisiin pyyhki sirtuiinien yhteyden elinikään molemmissa lajeissa. Eikä Drosophilan niukalla ruokavaliolla pidentynyt ikä ollutkaan dSir2-geenin ansiota, vaikka näin oli aiemmin väitetty. Paljon puhuttu resveratroli ei sekään kytkeydy oletetusti sirtuiineihin.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Myös Leonard Guarante MIT:istä kollegoineen, jotka 2001 raportoivat Naturessa Sir2-geenin yli-ilmentymisen pidentävän C.elegansin elinikää, korjasivat aiempia tuloksiaan. "Osa aiemmin havaitusta iän pidentymisestä onkin toisen mutaation aikaansaama", tutkijat ilmoittavat Naturessa. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla