Solujen vanhemista säätelevien telomeerien pituus ennustaa ihmisen elinikää, kertoo lääketieteen sarja Lancet. Pitkillä telomeer...

Solujen vanhemista säätelevien telomeerien pituus ennustaa ihmisen elinikää, kertoo lääketieteen sarja Lancet. Pitkillä telomeereillä varustettu elää viidestä kuuteen vuotta muita pidempään. Lyhyet telomeerit ovat yhteydessä rappeumasairauksiin. Niihin liittyy yli kolminkertainen sydäntautikuolleisuus ja liki yhdeksänkertainen infektiokuolleisuus. Utahin yliopiston tutkimuksen aineistona oli 143 yli 60-vuotiasta yhdysvaltalaista. Kyseessä on ensimmäinen ihmistutkimus, jossa on osoitettu, että telomeerien pituus ennustaa elinikää.

Telomeerit ovat DNA-jaksoja kromosomien päissä, jotka lyhenevät sytytyslangan tavoin aina, kun solu jakautuu. Suku- ja syöpäsolujen telomeerit eivät lyhene lainkaan ja ne pystyvät jakaantumaan lukemattomia kertoja. Niitä suojaa telomeraasientsyymi ja siinä oleva pieni pätkä RNA:ta, jonka sekvenssi koodaa kuluneen tilalle uuden telomeerin.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla