Viimeksi pidempi voitti USA:n presidentinvalit.
Viimeksi pidempi voitti USA:n presidentinvalit.

Poliittiselta johtajalta odotetaan pitkää vartta, vahvisti amerikkalaistutkimus. 

Yhdysvaltain presidentinvaaleista 58 prosenttia on voittanut pidempi ehdokas, ja tuore amerikkalaistutkimus vahvistaa, että ihmisten mielissä pitkissä tosiaan on enemmän johtaja-ainesta.

Texas Tech –yliopiston Gregg R. Murray ja J. David Schmitz testasivat mielikuvia johtamisesta ja pituudesta kahdella kokeella, joihin osallistui 467 opiskelijaa.

Ensimmäisessä kokeessa opiskelijat piirsivät ensin erikseen kaksi hahmoa, joista toinen esittää tyypillistä kansalaista ja toinen ihanteellista kansallista johtajaa, sitten nämä yhdessä. Kävi ilmi, että 64 prosenttia opiskelijoista piirsi johtajahahmon pidemmäksi.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Toisessa kokeessa opiskelijoiden piti kuvailla kyselylomakkeella omia johtajan ominaisuuksistaan ja haluaan pyrkiä poliittiseen virkaan. Pituudella oli tilastollisesti merkitsevä yhteys koehenkilöiden käsitykseen omista johtajakyvyistään ja kiinnostukseen tavoitella johtavia asemia.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Murray ja Schmitz arvelevat, että kysymyksessä on evoluution säilyttämä taipumus suosia kookkaita päälliköitä.

"Kulttuuri ja ympäristö eivät yksin voi selittää sitä, että pidempien johtajien suosinta on universaali piirre, jonka voimme havaita eri nykykulttuureissa sekä eri yhteisöissä aina muinaisista mayoista esiklassisen kauden kreikkalaisiin ja jopa eläimiin", Schmitz sanoo.

Tutkimuksen julkaisi Social Science Quarterly. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla