Ariane 5 laukaisualustallaan. Kuva: ESA - S. Corvaja
Ariane 5 laukaisualustallaan. Kuva: ESA - S. Corvaja

Euroopan avaruusjärjestön Planck- ja Herschel-satelliitit lähtivät matkaan Ariane 5-kantoraketilla torstaina klo 16.12 Suomen aikaa. Laukaisu sujui suunnitelmien mukaan.

Euroopan avaruusjärjestön Planck- ja Herschel-satelliitit laukaistiin avaruuteen Ariane 5-kantoraketilla torstaina klo 16.12 Suomen aikaa. Laukaisu sujui suunnitelmien mukaan Ranskan Guyanassa sijaitsevasta Kouroun avaruuskeskuksesta.

Kaksikon tiet eroavat pian laukaisun jälkeen. Ne suuntaavat itsenäisesti omille kiertoradoilleen noin 1,5 miljoonan kilometrin päässä sijaitsevaan toiseen Lagrangen pisteeseen, joka on painovoiman kannalta vakaa havaintopaikka. Mittauksensa ne päässevät aloittamaan loppukesästä.

Planckia ja Herscheliä pidetään vuosikymmenen tärkeimpinä satelliittihankkeina. Niiden on tarkoitus toimia noin kolmen vuoden ajan, mutta mittaustulosten käsittely työllistää kosmologeja ja tähtitieteilijöitä vielä pitkään tämän jälkeenkin.

Planck mittaa ennätystarkkaan kosmisen taustasäteilyn eli alkuräjähdyksen jälkihehkun lämpötilaa ja polarisaatiota. Siltä odotetaan entistä luotettavampia vastauksia moniin maailmankaikkeuden alkua ja rakennetta koskeviin kysymyksiin, kuten inflaation eli maailmankaikkeuden alkuröyhtäisyn yksityiskohtiin.

Herschel puolestaan on maailman suurin avaruuskaukoputki 3,5 metrin läpimittaisella peilillään. Se havainnoi infrapuna-aaltoja ja lyhyitä radioaaltoja. Näitä taajuuksia ei ole aiemmin kartoitettu. Herschel näkee syvälle galaksien keskustoihin ja sen odotetaan löytävän tähtien synnyinkehtoja ja tarkentavan käsitystämme galaksien kehityksestä.

Molempien satelliittien mukana on suomalaista huippuosaamista. Yksi Planckin mittalaitteista, äärimmäisen herkkä radiovastaanotin on VTT:n ja TKK:n MilliLabin ja DA-Design Oy:n taidonnäyte. Lisäksi satelliitissa pyörii Metsähovin tutkijoiden koodaama datankäsittelyohjelmisto.

Herschelin maailman vaativimmaksi luonnehditun jättipeilin hionnasta vastasi suomalainen Opteon Oy. Havaintolaitteiden lämpötilaa mahdollisimman lähellä absoluuttista nollapistettä ylläpitävä tekniikka on puolestaan Patrian käsialaa. Molempien satelliittien toimintojen ohjauksesta ja valvonnasta vastaa Space Systems Finland Oy:n ohjelmisto.

Suomalaistutkijat ovat osallistuneet monilla muillakin tavoilla hankkeen suunnitteluun ja pääsevät myös hyödyntämään satelliittien mittaustuloksia.

Lue lisää Planckin ja Herschelin tavoitteista Tiede-lehden 4/ 2009 artikkelista Kahden keikka alkaa kohta.

Lue myös Syksy Räsäsen blogipostaus Ylös tulenpyörteessä.

Kivikautisessa naudankallossa on reikä, jonka kuva näyttää sen sekä otsaluun ulko- että sisäpuolelta. Janan pituus vastaa kymmentä senttimetriä. Kuva: Fernando Ramirez Rozzi
Kivikautisessa naudankallossa on reikä, jonka kuva näyttää sen sekä otsaluun ulko- että sisäpuolelta. Janan pituus vastaa kymmentä senttimetriä. Kuva: Fernando Ramirez Rozzi

Länsi-Ranskasta löydetyssä yli 5 000 vuotta vanhassa lehmän kallossa oleva reikä on mitä todennäköisimmin porattu tarkoituksella.

Kallonporaus on ikivanha toimenpide. Esimerkiksi migreenin ja epilepsian uskottiin aiheutuvan pään sisällä mekastavista pahoista hengistä, ja kun kalloon porattiin tai raaputettiin reikä, nämä pirut pääsivät liihottelemaan matkoihinsa.

Arkeologinen todistusaineisto osoittaa, että ihmiset porasivat reikiä toistensa päihin jo yli 8 000 vuotta sitten. Toimenpiteestä jopa selvittiin hengissä jo kivikaudella.

Useassa vanhassa kallossa näkyy, että porausreikä on luutunut umpeen. Potilas on siis elänyt ainakin jonkin aikaa toimenpiteen jälkeen.

Nyt Ranskasta löydetty yli 5 000 vuotta vanha lehmän kallo viittaa siihen, että ihmiset ovat kenties harjoitelleet operaatiota eläimillä. Lehmän kallossa on ammottava reikä, jonka ympärillä on selvästi samanlaisia raapimisjälkiä kuin porauksen läpikäyneiden ihmisten päässä.

Atlantin rannalla Länsi-Ranskassa on muinoin ollut kivikautista asutusta, ja lehmän kallo kaivettiin siellä esille jo 1970–1980-luvun kaivauksissa.

Reiän ajateltiin tuolloin syntyneen kamppailussa toisen eläimen kanssa. Kenties toinen sarvipää oli puhkaissut lehmäparan kallon.

Kallon alun perin löytänyt tutkija pyysi kuitenkin muutama vuosi sitten kahta tutkijaa vilkaisemaan reikää lähemmin.

”Näimme hyvin nopeasti, että reikä on syntynyt kallonporauksesta. Se ei ole sarven jälki”, kertoo tutkija Fernando Ramirez Rozzi LiveScience-verkkolehdelle.

Totuus paljastui viimeistään elektronimikroskoopin alla, kun tutkijat näkivät kivityökalujen aiheuttamat raapimisjäljet reiän ympärillä.

Muinaiset ihmiset ovat siis ehkä harjoitelleet kallonporausta lehmällä. Tai kenties lehmäparka on kärsinyt jostain sairaudesta, jota on yritetty parantaa poraamalla sen päähän reikä.

Ei tiedetä, oliko lehmä elossa, kun reikä tehtiin. Joka tapauksessa se ei ole elänyt kovin pitkään operaation jälkeen, sillä reikä ei ole luutunut lainkaan.

Tutkijat pohtivat myös, olisiko reikä tehty osana jotain rituaalia. Heidän mielestään on kuitenkin todennäköisintä, että lehmä on toiminut aloittelevan kallonporaajan harjoituspotilaana ennen kuin vaarallista tekniikkaa on lähdetty soveltamaan ihmiseen.

Ranskasta on aiemmin löytynyt myös villisian kallo, jossa on samankaltainen reikä.

Tutkimuksen julkaisi Scientific Reports.

Some ja pelit muokkaavat aivoja samalla tavalla kuin porno tai päihteet.

Moni vitsailee olevansa riippuvainen Facebookista tai Instagramista, mutta addiktio voi olla aivan todellinen, muistuttaa Helsingin Sanomat jutussaan.

Kiinassa arviolta yhdeksän prosenttia ja Japanissa kahdeksan prosenttia nuorista on nettiriippuvaisia. Kiina luokitteli internet-riippuvuuden sairaudeksi jo vuonna 2008.

Internet-riippuvuuden mekanismit ovat samankaltaisia kuin muissakin riippuvuuksissa.

”Riippuvuutta voi aiheuttaa oikeastaan mikä tahansa, mistä aivot saavat nopeita palkintoja”, Helsingin yliopiston aivotutkija Minna Huotilainen kertoo.

Taustalla on aivojen palkkiojärjestelmä, joka aktivoituu muun muassa syömisen ja seksin yhteydessä. Sen tarkoitus on varmistaa eloonjääminen.

Facebook, Twitter, Instagram ja pelinkehittäjät osaavat hyödyntää aivojen palkkiojärjestelmää. Palveluita on hiottu niin, että käyttäjälle tulee jatkuvasti pieniä yllätyksiä: tulee ilmoituksia tykkäyksistä, viestejä kavereilta, uutisia ja videoita.

Lyhyet ilmoitukset herättävät uteliaisuuden ja antavat nopeasti dopamiinitujauksen. Tämän vuoksi Twitter koukuttaa paremmin kuin pitkät kirjoitukset.

Riippuvuuden kehittyessä aivojen toiminta muuttuu alueilla, jotka ovat vastuussa motivaatiosta, kognitiivisista toiminnoista, itsehillinnästä ja viivästyneen palkkion odottamisesta.

Myös hormonien pitoisuudet aivoissa muuttuvat. Hiljattain korealaiset tutkijat havaitsivat, että nuorilla nettiriippuvaisilla aivojen välittäjäaine gaban pitoisuus oli tavallista korkeampi. Tämän tiedetään aiheuttavan uneliaisuutta, masennusta ja ahdistuneisuutta.

Kysely

Oletko nettiriippuvainen?