Kaikki viisi paljain silmin erottuvaa planeettaa eli Merkurius, Venus, Mars, Jupiter ja Saturnus näkyvät lähipäivinä jonossa iltataivaalla. Taivaallista näytelmää korostaa vielä se, että kuunsirppi on maanantaina Marsin vieressä, tiistaina Saturnuksen ...

Kaikki viisi paljain silmin erottuvaa planeettaa eli Merkurius, Venus, Mars, Jupiter ja Saturnus näkyvät lähipäivinä jonossa iltataivaalla. Taivaallista näytelmää korostaa vielä se, että kuunsirppi on maanantaina Marsin vieressä, tiistaina Saturnuksen vieressä ja torstaina Jupiterin vieressä.

Merkuriuksen havaitseminen voi olla vaikeaa, sillä jo hento utu peittää sen näkyvistä. Sen sijaan Venuksen löytämisessä ei ole vaikeuksia, sillä se on silmiinpistävän kirkas. Samoin Jupiter on varsin kirkas. Näiden välistä voi sitten poimia Saturnuksen ja Marsin oheisen piirroksen mukaan, joka näyttää tilanteen maanantai-iltana 15.4. eli silloin kun Kuu on Marsin tuntumassa. Samanlainen planeettojen asettuminen meiltä katsoen siistiin jonoon nähdään seuraavan kerran vasta vuonna 2039.

Piirros: Kari A. Kuure. Läntinen tähtitaivas auringonlaskun jälkeen 15. huhtikuuta. Planeettojen paikat pysyvät monen päivän ajan jokseenkin samoina, mutta Kuu liikkuu oikeasta alanurkasta kohti vasenta ylänurkkaa. Jupiter jää kartan ulkopuolelle, sillä se on Saturnuksesta vasemmalle yläviistoon suurin piirtein yhtä kaukana Saturnuksesta kuin Saturnus on Venuksesta.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla