Ruoan ilmastovaikutus on yllättävän suuri. Kuva: Getty images
Ruoan ilmastovaikutus on yllättävän suuri. Kuva: Getty images

Kasvispohjaisella ruokavaliolla ja hävikin vähentämisellä voi leikata oman ruokansa hiilijalanjälkeä jopa 85 prosenttia.

Hallitustenvälisen ilmastopaneelin IPCC:n tuoreen raportin mukaan nyt tarvitaan tositoimia: muun muassa ruokajärjestelmän on muututtava, mikäli haluamme pitää maapallon keskilämpötilan ja muut ilmastonmuutoksen vaikutukset siedettävissä rajoissa.

Yksi ratkaisu voisi olla planetaarinen ruokavalio, jonka kansainvälinen 37 tutkijan ryhmä esitteli tammikuussa 2019 Lancet-lehdessä. Kehittäjiensä mukaan kyseisellä ruokavaliolla ruoantuotannon ilmastopäästöt putoaisivat jopa 95 prosenttia.

Kevennyksestä 80 prosenttia kertyisi kasvispohjaisen ruokavalion suosinnasta, kymmenen prosenttia tulisi ruoan tuotantomenetelmien parannuksista ja viisi prosenttia ruokahävikin puolittamisesta. Ihmisten omissa käsissä on siten jopa 85 prosenttia päästöjen leikkauksesta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Ruokavaliolla saisi myös ruokituksi maapalloa tulevaisuudessa asuttavat kymmenen miljardia ihmistä ja karsituksi elämäntapasairauksia. Ilman suurta ravintoremonttia – tai oikeastaan vallankumousta – ilmasto lämpenee edelleen, ympäristöongelmat pahenevat ja miljoonat ihmiset kuolevat epäterveellisen ruoan vuoksi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Maailmanlaajuisesti planetaarinen ruokavalio vaatisi punaisen lihan ja sokerin kulutuksen puolittamista sekä hedelmien, vihannesten, palkokasvien ja pähkinöiden käytön kaksinkertaistamista. Tämä tarkoittaisi erityisen suuria muutoksia länsimaissa. Esimerkiksi eurooppalaisten pitäisi syödä keskimäärin 77 prosenttia vähemmän punaista lihaa ja 15 kertaa enemmän pähkinöitä ja siemeniä.

Käytännössä planetaarista ruokavaliota noudattava aikuinen, jonka vuorokautinen energiantarve olisi 2 500 kilokaloria, söisi päivittäin puoli kiloa vihanneksia ja hedelmiä, noin neljänneskilon kokojyväviljaa sekä muutamia kymmeniä grammoja erilaisia palkokasveja ja pähkinöitä. Lisäksi voisi syödä yhden perunan tai runsaan desilitran keitettyä riisiä, juoda maitoa puolitoista lasillista ja käyttää kolmisen ruokalusikallista kasviöljyä.

Jos syö eläinkunnan tuotteita, määrien pitäisi olla pieniä: viikossa kalaa ja kanaa enintään 200 grammaa, punaista lihaa vain sata grammaa. Sokeria ei kannattaisi käyttää lainkaan tai maksimissaan 30 grammaa päivässä.

Jos planetaarinen ruokavalio tuntuu vaikealta, on toki muitakin keinoja vähentää oman ruokavalion ilmastopäästöjä. Perusohjeet ovat pitkälti samat kuin terveyttä tukevassa ruokavaliossa ylipäänsä.

Ravitsemuksen kannalta turhia ovat makeiset, virvoitusjuomat, alkoholi ja perunalastut. Niiden käyttöä vähentämällä voi keventää sekä ilmastotaakkaansa että painoaan.

 

Lue lisää                                                                                                                                                                

Elokuun Tiede-lehdessä on pitkä artikkeli, jossa tiedetoimittaja Mari Heikkilä kertoo, millaisia ilmastovaikutuksia eri ruokavalioilla ja ruoantuotannolla on. Hän kertoo myös, miten kotitalouksien ruokahävikki vaikuttaa ilmastokuormaan. Jos aihe kiinnostaa, käy ostamassa paperilehti tai iPad-digilehti.

Jos olet Sanoman jonkin aikakauslehden tilaaja, voit lukea artikkelin kirjautumalla tilaajatunnuksillasi Digilehdet-palveluun

Ellet ole vielä aktivoinut digilukuominaisuutta, tee se osoitteessa https://oma.sanoma.fi/aktivoi/digilehdet. Aktivoinnin jälkeen pääset kirjautumaan suoraan digilehdet.fi-palveluun.

Ellet ole tilaaja, voit hyödyntää maksutonta tutustumistilausta, joka tarjoaa neljän viikon lukuoikeuden Tiede-lehden artikkeleihin.

Pääset tekemään tilauksen klikkaamalla tätä artikkelilinkkiä.

SamBody
Seuraa 
Viestejä6662

Laskinpa huvikseni oman päivän ravinnonkulutukseni, aika tyypillinen:

.

- n 100 g lihaa

- n 100 g kalaa

- yksi kananmuna luokkaa L eli n 70 g

- kasviksia/vilja/pottu yht n 500 g

.

Tekee yhteensä jotakuinkin tuon 2500 kcal, sillä paino ei nouse eikä laske.  Ei ole aikomuksia ryhtyä yhtään enemmän "planetaariseksi".

Lieneekö muuten kermainen sienikastike <em>hyihyi</em>, sehän ei kasvista ole?

http://www.vapaakielivalinta.fi/
http://www.sananvapaudenpuolesta.fi/
Tunnustan poikkeavuuteni: perustan näkemykseni enemmän omaan ajatteluun kuin auktoriteetteihin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla