Xena ja sen kuu (oikealla). Kuva: <span class="photographer">W.M. Keck Observatory</span>
Xena ja sen kuu (oikealla). Kuva: W.M. Keck Observatory

Pluton takaa löynyttä suurta murikkaa on esitetty kymmenenneksi planeetaksi. Uudet mittaukset tuottavat erilaisia arvioita siitä, onko se todella Plutoa suurempi.

Viime kesänä kaukaa Pluton takaa löytyi suuri kivenmurikka, joka vaikutti jopa isommalta kuin Pluto. Nyt kohteen löytäjät pienentävät kuitenkin alkuperäistä kokoarviotaan. He pitävät löytöään nyt suunnilleen Pluton kokoisena. Samaan aikaan toinen tutkimusryhmä on päätynyt pitämään uutta planeettaehdokasta huomattavasti Plutoa suurempana.

Viralliselta nimeltään kiistakapula on 2003 UB313, lempinimeltään Xena. Sen löysi yhdysvaltalaisen Michael Brownin tutkimusryhmä. Koska se näytti suhteellisen kirkkaalta, tutkijat päättelivät sen olevan Plutoa huomattavasti suurempi. Nyt Hubble-avaruuskaukoputken kuva paljastaa, että 2003 UB313 heijastaa paljon suuremman osan siihen osuvasta Auringon valosta kuin tutkijat olettivat. Tämä pienentää sen kokoarviota.

Saksalainen Frank Bertoldi kumppaneineen mittasi 2003 UB313:ta IRAM radiokaukoputkella. Naturessa julkaistuissa tuloksissa hän päätteli kiertolaisen läpimitaksi 3 000 kilometriä. Pluto on vain 2300-kilometrinen, joten tämä tekisi 2003 UB313:stä Pluton todellisen isoveljen.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Kappaleen koon määrittäminen ei ole helppoa, kun se kiertää Aurinkoa 95 kertaa kauempana kuin Maa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla