Vuoret sijaitsevat alueella, jossa j&auml;inen tasanko vaihtuu kraatterien puhkomaan maisemaan. Vaaleaa ainetta n&auml;ytt&auml;&auml; kertyneen my&ouml;s kraatterien pohjalle. Kuva: <span class="photographer">NASA.</span>
Vuoret sijaitsevat alueella, jossa jäinen tasanko vaihtuu kraatterien puhkomaan maisemaan. Vaaleaa ainetta näyttää kertyneen myös kraatterien pohjalle. Kuva: NASA.
Sputnikin tasangon pinnanmuodoille ei ole viel&auml; l&ouml;ydetty pit&auml;v&auml;&auml; selityst&auml;. Kuva: NASA.
Sputnikin tasangon pinnanmuodoille ei ole vielä löydetty pitävää selitystä. Kuva: NASA.
Kharonin l&auml;hikuvassa geologeja on h&auml;mm&auml;stytt&auml;nyt vasemmalla n&auml;kyv&auml; vuori, jonka ymp&auml;rill&auml; on vallihautaa muistuttava kuoppa. Kuva: NASA.
Kharonin lähikuvassa geologeja on hämmästyttänyt vasemmalla näkyvä vuori, jonka ympärillä on vallihautaa muistuttava kuoppa. Kuva: NASA.

Kuvissa näkyvä tumma ja vaalea materiaali ihmetyttävät tutkijoita.

New Horizons -luotaimen ottamia lähikuvia saapuu lisää Maahan tällä viikolla. Uuden kuvasatsin ensimmäisessä kuvassa näkyy vuoristo, jota kuvissa ei aiemmin ole nähty.

Huiput ulottuvat kilometristä puolentoista kilometrin korkeuteen. Ne ovat siis merkittävästi matalampia kuin viime viikolla nähdyt huiput, jotka sijaitsevat 110 kilometriä kaakkoon. Ne ehdittiin jo nimetä Norgayn vuoriksi.

Vielä nimettömät vuoret sijaitsevat sydämen muotoisen Tombaughin alueen lounaislaidalla, jäisen tasangon ja kraattereiden täplittämän alueen välissä, Nasa kertoo.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Kraaterittomasta tasankoalueesta saatiin kuvia perjantaina, ja se nimettiin Sputnikin tasangoksi. Se on arviolta alle sata miljoonaa vuotta vanha, mutta tumma ja rosoinen alue sen vieressä voi olla jopa miljardeja vuosia vanha. Osassa kraattereista näkyy täyttyneen vaalealla, sedimenttimäisellä aineella.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

"Vaalean ja tumman materiaalin välillä on monimutkaista vuorovaikutusta, jota yhä yritämme ymmärtää", kertoo Nasan tiedotteessa geologi  Jeff Moore New Horizonsin kuvausryhmästä.

New Horizonsin keräämistä tiedoista on jo ehditty laskea, että Pluto on luultua suurempi. Sen läpimitta on 2 350–2 390 kilometriä.

Perjantaina Nasa julkisti uusia kuvia myös Pluton isoimmasta kuusta Kharonista. Sen pinta näyttää kuvissa hyvin samanlaiselta kuin oman Kuumme.

New Horizons lähettää lisää kuvia perjantaina. Valtaosa kuvista saapuu Maahan vasta syyskuun 14. päivän jälkeen. Parhaat kuvat on otettu vain 12 500 kilometrin korkeudelta. Nyt julkaistut kuvat on otettu vajaan 80 000 kilometrin päästä kohteesta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla