"Kuvista tulee tunne kuin olisi itse kuvaamassa Pluton maisemaa."

Usvainen Pluto paljastuu uusista kuvista, joita luotain New Horizons on lähettänyt ohilennoltaan 14. heinäkuuta.

Kuvissa näkyvät aiempaa selvemmin Pluton karujen vuoristojen ja laakeiden tasankojen erot. Kuvat ovat yön ja päivän rajalta auringonlaskun aikaan noin 12500 kilometrin päästä. Silloin New Horizons oli lähimmillään Plutoa muutaman minuutin ajan.

Tutkijat sanovat, että kaasukehän runsas usva kertoo aineiden kierrosta Plutolla. Pluton ohuessa kaasukehässä kiertää eri jään tyyppejä. Ne, kuten metaani ja typpi, esiintyvät yleensä Maan päällä vain kaasuina. Auringon valo taustalla paljastaa kaasukehästä useita usvaisia kerroksia.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Usva ulottuu ainakin sadan kilometrin korkeuteen, sanoo lennon pääsuunnittelija Alan Stern Nasan tiedotteessa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

”Kuvista tulee tunne kuin olisi itse kuvaamassa Pluton maisemaa. Samalla ne ovat tieteellinen aarreaitta ja paljastavat uusia yksityiskohtia Pluton ilmakehästä, vuorista ja tasangoista.”

”Kuvat ovat visuaalisesti upeita, mutta myös kertovat miten sää muuttuu Plutolla päivittäin kuin Maan päällä”, sanoo tutkija Will Grundy Lowellin observatoriosta Arizonasta.

Kun maapallolla kiertää ilmakehässä vesi, kiertää Pluton kaasukehässä esimerkiksi jäätynyt typpi.

”Ilmiö vertautuu Maan hydrologiseen kiertoon, jossa vesi haihtuu valtameristä, tulee paikoin alas lumena ja palaa meriin jäävirroista”, selittää Alan Howard Virginian yliopistosta.

”Pluto on yllättävän maankaltainen tässä suhteessa, eikä kukaan tutkija osannut ennustaa sitä”, pohtii Stern.

Kuvia kannattaa katsoa suurina Nasan sivuilla. Tästä linkistä avautuu iso versio uutisen pääkuvasta ja tästä toinen kuva, jossa erottuvat häkellyttävän tarkasti Pluton maanmuodot.

Kuvia tulee Plutolta lisää tasaiseen tahtiin aina vuoden 2016 loppuun.

New Horizons on jo lähes 80 miljoonan kilometrin päässä Plutosta jäisellä Kuiperin vyöhykkeellä.

Seuraava New Horizonsin kohde on pieni planetoidi MU69, jos lento saa sille rahoituksen.

 

offmind
Seuraa 
Viestejä20272

Pluto ohitti perihelinsä 1989, joten Aurinko porottanee edelleen noin 400 kertaa kirkkaampana kuin miltä täysikuu näyttää Maapallolla. Eiköhän se valomäärä riitä kameralle aika hyvin.

http://blogs.discovermagazine.com/badastronomy/2012/03/15/bafact-math-how-bright-is-the-sun-from-pluto/

even from distant, frigid Pluto, on average the Sun would look more than 250 times brighter than the full Moon does from Earth!

Pluto’s orbit is also highly elliptical, stretching from 4.4 billion km to just over 7.3 billion km from the Sun. Doing the math again, that means the Sun goes from being 0.0012 to 0.0004 as bright as it is from Earth: a range of roughly 150 to 450 times as bright as the Moon from Earth. That’s a change in brightness by a factor of three!

Still, given that you can read by the light of the full Moon, obviously the Sun from Pluto is still pretty dang intense. It would hardly look like just any other star: it would greatly outshine everything else in the sky. Painful to look at, most likely.

“He was a dreamer, a thinker, a speculative philosopher...or, as his wife would have it, an idiot.” Douglas Adams

offmind
Seuraa 
Viestejä20272

Vierailija kirjoitti:

Mitäs Apollo-tason kusetusta tämä taas on. Kun aurinko ei ole kun aavistuksen muita tähtiä kirkkaampi Plutolla niin se ei todellakaan valaise kyseistä taivaankappaletta noin joten mikäs spottivalo siellä sitten loistaa ellei aurinko häh ?

Taas yksi photoshop-kusetus, harvinaisen surkea tällä kertaa.

No just joo. Trollausta vai aivopieru?

Aurinko on vain noin 6000 miljoonan kilometrin etäisyydellä Plutosta ja sinä väität että se valaisee vain aavistuksen verran paremmin kuin vaikkapa 4.3 valovuoden etäisyydellä oleva Alfa Kentauri. Eikös kyseisen kaksoistähden pitäisi valaista jopa paremmin kuin Aurinko? :-)

“He was a dreamer, a thinker, a speculative philosopher...or, as his wife would have it, an idiot.” Douglas Adams

Sisältö jatkuu mainoksen alla