Pluto ja Charon (Dr. R. Albrecht, ESA/ESO Space Telescope European Coordinating Facility; NASA).
Pluto ja Charon (Dr. R. Albrecht, ESA/ESO Space Telescope European Coordinating Facility; NASA).

Nyt ne sitten nähtiin! Pluton, aurinkokunnan pienimmän ja kaukaisimman planeetan ympäriltä on paikallistettu kaksi uutta kiertolaista.

Aurinkokunnan pienimmän ja kaukaisimman planeetan ympäriltä löytyi suuri kuu Charon vuonna 1978. Viime marraskuussa tutkijat saivat vihiä kahdesta muusta Pluton kiertolaisesta. Nyt niiden olemassaolo vahvistui.

Hal Weaver tutkimusryhmineen kertoo erottaneensa Pluton pikkuriikkiset kuut Hubble -avaruuskaukoputken kuvasta. 1 200-kilometriseen Charoniin verrattuna P1:ksi ja P2:ksi nimetyt kiertolaiset ovat niin olemattomia, että niiden kokoa on vaikea arvioida: toinen on läpimitaltaan siinä 48 ja toinen noin 165 kilometriä.

Niin ikään tuoreimmassa Nature-lehdessä julkaistun erillisen tutkimuksen mukaan P1 ja P2 syntyivät saman törmäyksen rippeistä, josta Charon muodostui: Plutoon törmäsi suuri kappale, joka murskautui. Kolarissa Plutoa kiertävälle radalle sinkoutui paljon ainetta, josta kertyi Charon. Alan Stern työtovereineen ehdottaa, että pieni määrä samaa ainetta päätyi P1:ksi ja P2:ksi.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla