Pluto ja Charon kuvattuna planeetan pikkukuun pinnalta (kuva: ESO).
Pluto ja Charon kuvattuna planeetan pikkukuun pinnalta (kuva: ESO).

Aurinkokunnan pienin ja kaukaisin planeetta on luultua kylmempi.

Pluto-planeettaa ja sen kuuta Charonia on nyt tutkittu oikein olan takaa. Pluto osoittautui odotettua kylmemmäksi ja Charon saatiin vihdoin mitattua.

Pluton ja Charonin lämpötilan mittaus ei ole onnistunut aikaisemmin, sillä pari kiertää toisiaan vain 18 000 kilometrin päässä. New Scientist kertoo, että lämpömittarina käytettiin Havaijilla sijaitsevaa Submillimeter Arrayta, johon kuuluu kahdeksan radiokaukoputkea. Charonin lämpötilaksi mitattiin -220 astetta. Pluto on 10 astetta kylmempi. Ero johtunee siitä, että Pluton pinta on typpijäätä ja Charonin vesijäätä. Aurinkokunnan laidalla Aurinko ei enää pysty sulattamaan vesijäätä, mutta typpijää sulaa ja Plutolle muodostuu ohut kaasukehä. Osa Plutoon osuvasta säteilystä kuluu jään sulattamiseen ja siksi se jää kuutaan kylmemmäksi. Sen kuu näyttäisi puolestaan olevan jäinen kappale, josta noin puolet on kiveä.

Eikä tutkijoiden tarvitse enää väitellä siitäkään, onko Charonilla harva kaasukehä, vai ei. Euroopan eteläisen observatorion (ESOn) tiedote kertoo, että Charonin mahdollisen kaasukehän paine on korkeintaan sadasosa Pluton heikon kaasukehän paineesta – siis lähes olematon.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla