Cthulhun kraatterialue ja Sputnikin jäätikkö Plutossa. Kuva: Nasa
Cthulhun kraatterialue ja Sputnikin jäätikkö Plutossa. Kuva: Nasa

Kuvissa näkyy yllättäen dyynejä.

Plutosta alkaa tulla uusia kuvia tasaiseen tahtiin. Nasa on julkaissut muutaman uuden kuvan kääpiöplaneetalta parin viikon tauon jälkeen.

Uusien kuvien hienoin näkymä kuvaa Pluton koillisen osan jäistä maailmaa ja sen lakeuksia. Kuvan tarkkuus on noin 400 metriä pikseliä kohti. Se on yhdistelmä useasta kuvasta.

Kuvan läpimitta kattaa noin 1 800 kilometriä, kertoo New Scientist. Kuvan alareunassa näkyy vanha, kraattereista arpeutunut pinta, joka on epävirallisesti saanut nimen Cthulhu. Sen yllä on sileää Sputnikin jäätikköä, jonka pintaa murtavat paikoin laatat. Niistä osa on yllättävän säännöllisiä, salaperäisiä monikulmioita.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Geologit ovat alustavasti tunnistaneet tuulen tuivertamia dyynejä ja jäätiköitä, joissa on kiinteää typpeä, sekä laaksoja, joita näyttää kovertaneen virtaava jää.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

”Dyynejä Plutossa. Ajatus on täysin villi, koska Pluton kaasukehä on niin ohut”, sanoo lennon pääsuunnittelija Alan Stern.

Joko Plutolla oli aiemmin paksumpi kaasukehä tai jokin muu voima kuin tuuli on muokannut dyynit.

”Pluton pinta on yhtä monipuolinen kuin Marsin”, ihmettelee myös geologi Jeff Moore Nasan lennonjohdosta.

”Vuoria on pinnalla sattumanvaraisesti. Ne ovat ehkä kivikovaa jäätynyttä vettä. Ympärillä on pehmeämpää jäätynyttä typpeä.”

New Horizons -luotain ohitti Pluton 14. heinäkuuta. Heti ohilennon jälkeen Nasa julkaisi ensi kertaa toistakymmentä kuvaa Plutosta ja sen kuista.

Nyt luotain keskittyy vain kuvien ja datan lähettämiseen Maahan. Kuvia tulee aina vuoden 2016 loppuun asti.

New Horizons kiitää yhä eteenpäin Kuiperin vyöhykkeellä. Se on jo 69 miljoonan kilometrin päässä pääkohteestaan Plutosta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla