Rokoteohjelma on vähentänyt myös aivokalvontulehduksia. 

Vauvoille tarkoitettu pneumokokkirokote suojaa tehokkaasti pneumokokki-bakteerin aiheuttamilta verenmyrkytyksiltä, selvisi Terveyden- ja hyvinvoinnin laitoksen FinIP -tutkimuksessa.

Synflorix–niminen rokote vähensi verenmyrkytyksiä vertailuryhmään nähden 93 prosenttia. Tehokkaiksi osoittautuivat sekä neljän että kolmen annoksen rokotussarjat.

Rokote on suunniteltu antamaan suojaa ennen kaikkea kymmentä pneumokokki-bakteerin eri tyyppiä vastaan. Näiden pneumokokkityyppien aiheuttamat verenmyrkytykset rokote esti täysin, jos lapsi oli saanut 2–3 annoksen perusrokotussarjan. Poikkeavia vakavia haittavaikutuksia ei havaittu.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Seuraavaksi tutkitaan, miten rokote vaikuttaa pikkulasten keuhkokuumeisiin, välikorvatulehduksiin sekä tärykalvojen putkituksiin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kansallisessa rokotusohjelmassa samaa pneumokokkirokotetta on syyskuusta 2010 alkaen annettu pikkulapsille 3, 5 ja 12 kuukauden iässä. Ohjelma on vähentänyt merkittävästi vauvojen vakavia pneumokokkitauteja, kuten verenmyrkytyksiä ja aivokalvontulehduksia.

Pneumokokki on maailmanlaajuisesti merkittävin lasten kuolleisuutta aiheuttava bakteeri. Ennen rokotusohjelman aloittamista pneumokokki aiheutti Suomessa alle 5-vuotiailla pikkulapsilla vuosittain noin 5–10 aivokalvotulehdusta, 100 verenmyrkytystä, yli 2500 keuhkokuumetta ja 30 000 välikorvatulehdusta.

Pneumokokki leviää pisaratartuntana. Osa pikkulapsista on pneumokokin oireettomia kantajia eli he levittävät bakteeria eteenpäin sairastumatta itse. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla