Pohjois-Korea on tehnyt ydinkokeita Mantap-vuoren alla vuodesta 2006. Kuva: USGS
Pohjois-Korea on tehnyt ydinkokeita Mantap-vuoren alla vuodesta 2006. Kuva: USGS

Ydinr√§j√§ytysten testivuori kohosi pari metri√§ ja laajeni kolme‚Äďnelj√§ metri√§.

Kun Pohjois-Korea räjäytti historiansa suurimman ydinpommin Mantap-vuoren alaisissa onkaloissa viime syyskuussa, vuoren kyljet liikkuivat ylös- ja ulospäin jopa 3,5 metriä ja vuoren huippu madaltui puoli metriä.

Kansainvälinen tutkijaryhmä sai uutta tietoa räjähdyksestä yhdistämällä japanilaisen Alos-2- ja saksalaisen Terrasar-X-satelliitin tuottamaa tarkkaa ja kolmiulotteista Sar-tutkakuvaa perinteisiin seismologisiin mittauksiin.

Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun maanalaista ydinräjähdystä on mallinnettu tällä tavoin.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Tutkimus julkaistiin Science-lehdessä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Ydinr√§j√§hdys¬†tapahtui varsin tarkalleen Mantap-vuoren huipun kohdalla, 400‚Äď600 metrin syvyydess√§ sen alapuolella. Voimakkuudeltaan pommi oli noin kymmenkertainen Yhdysvaltojen Hiroshimaan pudottamaan pommiin verrattuna.

R√§j√§hdys aluksi kohotti vuorta parilla metrill√§ ja laajensi sit√§ 3‚Äď4 metrill√§. Heti r√§j√§hdyksen j√§lkeen onkaloon putosi kive√§.

Seuraavan viikon aikana räjähdysonkalon päällä oleva vaurioitunut kiviaines hitaasti pakkautui kokoon. Lopulta vuoren huippu oli puoli metriä alempana kuin ennen räjäytystä.

Vaikka vuori horjui suuresti, sen huipulla ei näy minkäänlaista kraateria, singaporelaisen Nanyangin teknillisen yliopiston kaukokartoituksen ja maanmittausopin tutkija Teng Wang sanoo Nature-tiedelehdelle.

‚ÄĚT√§m√§ helpottaa pelkoja, ett√§ vuori olisi saanut sellaisia merkitt√§vi√§ murtumia, joista ydins√§teily voisi vuotaa ymp√§rist√∂√∂n‚ÄĚ, Wang sanoo Berkeleyn yliopiston¬†tiedotteen¬†mukaan.

‚ÄĚTutkimus osoitti avaruudesta teht√§v√§n kaukokartoituksen mahdollisuudet maanalaisten ydinkokeiden tarkkailussa.‚ÄĚ

Yleens√§ ydinr√§j√§ytysten analyysissa hy√∂dynnet√§√§n r√§j√§ytyskohdan l√§hialueilla sijaitsevien seismologisten havaintoasemien dataa. Sulkeutuneen Pohjois-Korean kohdalla t√§m√§ on vaikeaa, joten uusi l√∂yd√∂s voi tuoda helpotusta maan ydinaseohjelman tarkkailuun ‚Äď mik√§li se viel√§ jatkuu.

Pohjois-Korean ydintestivuoren kunto on kuuma poliittinen kysymys. Pohjois-Korean johtaja Kim Jong-un on luvannut sulkea koepaikan toukokuun loppuun mennessä merkkinä maansa halukkuudesta neuvotella ydinohjelmasta luopumisesta.

Kiinalaisten tutkijoiden maaliskuussa ja huhtikuussa julkaisemat seismologiset kartoitukset ovat esittäneet, että vuoren osittainen murtuminen on tehnyt siitä epäkelvon ydinkokeiden jatkamiseen.

Uusi mallinnus näyttää kuitenkin siltä, ettei vuori ei ole niin pahasti vaurioitunut.

Ydinkoealue sijaitsee Pohjois-Korean koillisosassa vuoristoisella alueella. Pohjois-Korea on tehnyt siellä kuusi ydinkoetta vuodesta 2006 lähtien. Viime syyskuinen räjäytys on tällä haavaa viimeisin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla