Pohjois-Atlantin kiertoliike vie lämmintä vettä pohjoiseen ja tuo kylmää etelään. Kuva: Stefan Rahmstorf/PIK
Pohjois-Atlantin kiertoliike vie lämmintä vettä pohjoiseen ja tuo kylmää etelään. Kuva: Stefan Rahmstorf/PIK

Grönlannin sulaminen sotkee valtameren kierron.

Etelästä lämmintä vettä pohjoiseen tuova Atlantin merivirtaus on heikentynyt jo sadan vuoden ajan. Erityisen paljon se menettänyt voimaansa 1970-luvulta lähtien, osoittaa kansainvälinen tutkimusryhmä Nature Climate Change -lehdessä. Syynä on tutkijoiden mukaan ihmisen aiheuttama ilmastonmuutos.

Atlantin kierto paitsi kuljettaa lämmintä vettä pohjoiseen myös palauttaa sitä kylmänä syvänä virtauksena takaisin etelään. Kierto muodostaa valtavan edestakaisiin kulkevan liukuhihnan, joka säätelee ilmastoa Pohjois-Amerikassa ja Euroopassa. Grönlannin jäätiköiden kiihtyvä sulaminen on alkanut sotkea mekanismia.

Kiertoa pitää yllä Pohjois-Atlantilla tapahtuva jäähtyneen ja painavamman veden vajoaminen syvyyteen, mistä se palaa takaisin etelään. Jäätiköistä sulava makeavesi vähentää meriveden tiheyttä ja siten uppoamista. Näin virtauskierto hidastuu.

Jos virtaus hidastuu liikaa, se voi kokonaan pysähtyäkin. Kansainvälinen ilmastopaneeli IPCC on arvioinut, että pysähdyksen todennäköisyys tällä vuosisadalla on yhden suhde kymmeneen. Toteutuessaan se mullistaisi planeetan ilmaston.

Virtauksen hidastuminenkin vaikuttaa valtameren kalakantoihin, merenpinnan nousuun ja säähän Pohjois-Amerikassa ja Euroopassa.

käyttäjä-7970
Seuraa 
Viestejä1
Liittynyt26.3.2015

Pohjois-Atlantin virtaus on jo hidastunut

Huh, huh Kyllä nyt on tullut Tiede lehdeltä julkaistua paha moka tässä uutisessa. Kerrotaanpa tässä nyt ihan rautalangasta vääntäen mistä merivirrat syntyvät. Syntymekanismi on, toisin kuin artikkelissa kerrotaan, maan kiertoliikkeestä johtuvaa suhteutettuna taivaankappaleisiin, kuten kuu ja aurinko. Tästä johtuu nousuvesi-ilmiö, joka nostaa merivesien pintaa useilla metreillä vetovoiman suuntaan, kuten kuu. Tästä edellä esitetystä johtuen esim. väittämä (alla) että virtaus voisi pysähtyä, on...
Lue kommentti