Etelämantereen otsonikato näkyy Nasan satelliittikuvissa.
Etelämantereen otsonikato näkyy Nasan satelliittikuvissa.

Aiemmin yhtä voimakasta otsonikatoa on havaittu vain Etelämantereen yllä. 

Pohjoisen arktisen alueen ilmakehässä on havaittu ennennäkemätön otsoniaukko, paljastaa Nature-lehdessä julkaistu tutkimus.

Ensimmäistä kertaa pohjoisen otsonikato oli samaa suuruusluokkaa kuin Etelämantereen eli Antarktiksen yllä havaittu.

Pohjoisnavan ympäristössä otsonikato on ollut yleensä huomattavasti lievempää kuin Etelämantereella, koska olosuhteet ovat leudommat.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Tutkijat havaitsivat aukon viime keväänä. Otsonista oli kemiallisesti tuhoutunut peräti 80 prosenttia 18-20 kilometrin korkeudella.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Tutkijat uskovat viime kevään aukon syntyneen poikkeuksellisen pitkästä normaalia kylmemmästä jaksosta pohjoisen stratosfäärissä talvella 2010-2011. Sen vuoksi otsonia tuhoavat klooriyhdisteet pysyivät ilmakehässä normaalia kauemmin.

Vaikka talvi oli poikkeuksellisen kylmä, Arktiksen yllä oli silti huomattavasti lämpimämpää kuin Antarktiksella. Tutkijoiden mukaan mittavia otsoniaukkoja voikin siis syntyä luultua leudommissa olosuhteissa, mikä tekee niiden ennustamisesta entistä vaikeampaa.

Etelämantereen yllä mittava otsoniaukko on jokakeväinen ilmiö.

Kansainväliseen EU:n rahoittamaan tutkimushankkeeseen osallistui myös suomalaistutkijoita, Ilmatieteen laitoksen tutkimusprofessori Esko Kyrö ja erikoistutkija Rigel Kivi. Ilmatieteen laitos tiedotti otsonikadon mahdollisuudesta maaliskuussa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla