Englannissa pakastettiin vuonna 1979 spermaa, jonka luovutti kivessyöpään sairastunut 17-vuotias nuorukainen ennen syöpälääkityksen aloittamista. Pari vuotta sitten tätä spermaa käytettiin keinohedelmöityksessä, ja tuloksena oli terve poikavauva,

Englannissa pakastettiin vuonna 1979 spermaa, jonka luovutti kivessyöpään sairastunut 17-vuotias nuorukainen ennen syöpälääkityksen aloittamista. Pari vuotta sitten tätä spermaa käytettiin keinohedelmöityksessä, ja tuloksena oli terve poikavauva, New Scientist -lehti kertoo.

Ihmisen siittiöitä ei tiettävästi ole ennen säilytetty menestyksellisesti näin pitkään. Sen sijaan kotieläinten keinosiemennyksissä on lehden mukaan käytetty jopa 40 vuotta vanhaa spermaa.

Pakastettu sperma säilyy periaatteessa muuttumattomana, mutta luonnon radioaktiivinen taustasäteily saattaa aiheuttaa siittiöiden dna:han ajan mittaan vaurioita. Pitkä pakastaminen sopii niille, jotka joutuvat jo nuorina turvautumaan syöpälääkkeisiin tai sädehoitoon.

Nuorenmiehen spermaa voidaan periaatteessa ottaa talteen myös siksi, että hedelmöityskyky heikkenee iän karttuessa. Näin esimerkiksi nelikymppinen mies voi tulla isäksi kaksikymppisenä luovuttamillaan siittiöillä.Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla