Tytöt menestyvät koulussa ja erilaisissa kykytesteissä tasaisemmin kuin pojat. Kuva: <span class="photographer">Kuvapörssi.</span>
Tytöt menestyvät koulussa ja erilaisissa kykytesteissä tasaisemmin kuin pojat. Kuva: Kuvapörssi.

Sukupuolten välillä on havaittu vaihtelevasti eroja kognitiivisissa kyvyissä. Tärkein ero saattaa olla poikien suurempi hajonta huippuihin ja kaikkein alimpiin suoriutujiin.

Eroavatko pojat ja tytöt älyllisiltä ominaisuuksiltaan, ja jos, niin miksi? Tämä kysymys on aina herättänyt kiivasta keskustelua, eikä pelkästään keskiarvoista.

Erilaiset empiiriset testit ovat antaneet vaihtelevia tuloksia. Joidenkin mukaan pojat ovat parempia matematiikassa ja tytöt lukemisessa, mutta maiden välillä on isoja eroja. Joissakin tasa-arvoisissa maissa tytöt ovat kuitenkin kuroneet eron matematiikassa ja menneet jopa poikien ohi.

Silti edelleen esimerkiksi matematiikan huipulla akateemisissa instituutioissa ja luonnontieteiden nobelistien joukossa on suhteellisen vähän naisia. Yksi syy voi olla se, että miesten välinen hajonta on suurempaa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Tähän ovat aiemmin viitanneet yhdysvaltalaiset poikien ja tyttöjen oppimistulokset. Nyt Sciencessa julkaistun tutkimuksen mukaan poikien suurempi hajonta on hyvin vankasti toteennäytetty ilmiö lukemisessa ja matematiikassa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Åbo Akademin Tuomas Pekkarisen ja London School of Economicsin Stephen Machinin analyysi OECD:n Pisa-tutkimusten aineistolla paljasti, että pienet erot poikien eduksi matematiikassa korostuivat parhaiden osaajien joukossa, samoin pienet erot tyttöjen hyväksi korostuivat huonoimpien lukijoiden joukossa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla