Tutkimuksessa testattiin muun muassa suhtautumista Barack Obaman ihon sävyyn. Kuva: <span class="photographer"><a href= http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Sen._Barack_Obama_smiles.jpg> Wikimedia Commons</a></span>
Tutkimuksessa testattiin muun muassa suhtautumista Barack Obaman ihon sävyyn. Kuva: Wikimedia Commons

Oma poliittinen kanta vaikuttaa siihen, millaisena näemme poliitikon ja jopa hänen ihonsa värin.

Ihmisen poliittinen vakaumus voi vaikuttaa siihen, kuinka hän havaitsee poliitikkojen ihonvärin, tuore tutkimus osoittaa. Osa yhdysvaltalaisista koehenkilöistä oli taipuvainen näkemään kannattamansa poliitikon mieluummin vaalea- kuin tummaihoisena.

Eugene Caruso Chicagon yliopistosta ja hänen ryhmänsä kysyivät koehenkilöinä toimineilta opiskelijoilta heidän poliittista kantaansa ja näyttivät sitten opiskelijoille valokuvia, jotka oli otettu Barack Obamasta hänen presidentinvaalikampanjansa aikana. Opiskelijoilta kysyttiin, mikä kuvista vastasi parhaiten Obaman todellista olemusta. Osassa kuvista henkilön ihoa oli vaalennettu ja osassa tummennettu, osa jätettiin ennalleen.

Itseään liberaaleiksi luonnehtineet opiskelijat olivat taipuvaisia pitämään vaalennettuja kuvia näköisimpinä otoksina Obamasta. Konservatiivit puolestaan pitivät tummimpia kuvia näköisimpinä. Ne jotka olivat pitäneet vaaleimpia kuvia parhaiten todellisuutta vastaavina, ilmoittivat myös todennäköisemmin äänestäneensä Obamaa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Tutkimuksen julkaisi PNAS.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Lue Tiede-lehden arkistosta kasvonpiirteiden merkityksestä äänestyspäätöksissä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla