Kasvojen tunnistuksen teknologia kehittyy nopeaa vauhtia. Kuva: Shutterstock
Kasvojen tunnistuksen teknologia kehittyy nopeaa vauhtia. Kuva: Shutterstock

Algoritmi tunnisti poliittisen suuntauksen kasvokuvasta 72 prosentin tarkkuudella. Ihmiset suoriutuivat samasta tehtävästä vain hieman sattumaa paremmin.

Poliittisen vakaumuksen voi nähdä kasvoista, väittää tuore yhdysvaltalainen tutkimus.

Kasvojen tunnistukseen kehitetty ohjelma osasi jakaa ihmisiä konservatiiveihin ja liberaaleihin heidän profiilikuviensa perusteella. Se onnistui tehtävässä paremmin kuin ihminen tai persoonallisuustesti.

Stanfordin yliopiston tutkijat antoivat kasvojen tunnistukseen tarkoitetulle algoritmille tarkasteltavaksi yli miljoonan ihmisen profiilikuvat. Kyseessä oli yleisesti käytetty, avoimen lähdekoodin kasvojentunnistusohjelma.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Kuvista valtaosa, yli 900 000, oli peräisin yhdysvaltalaisilta, kanadalaisilta ja brittiläisiltä deittailusivustoilta. Käyttäjät olivat ilmoittaneet profiilissaan myös poliittisen suuntauksensa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Loput noin 100 000 kuvaa kerättiin yhdysvaltalaisilta Facebook-käyttäjiltä, jotka olivat ilmoittaneet profiilissaan poliittisen suuntauksensa ja vastanneet lisäksi laajaan persoonallisuustestiin.

Algoritmin tehtävänä oli luokitella ihmisiä konservatiiveihin ja liberaaleihin heidän kasvojenpiirteitään vertailemalla. Se onnistui tehtävässä 72 prosentin tarkkuudella. Tulokset eivät vaihdelleet merkittävästi eri maiden tai sivustojen välillä.

Tutkimus julkaistiin Scientific Reports -tiedelehdessä.

Algoritmin tekemät arviot olivat tarkempia kuin ihmisillä, jotka onnistuivat erottelemaan konservatiiveja ja liberaaleja vain hieman sattumaa paremmin, 55 prosentin tarkkuudella.

”Algoritmit käyvät läpi niin suuria tietomääriä, ettei kukaan ihminen pysty vastaavaan. Siksi tällainen teknologia päihittää ihmisen visuaalisissa tehtävissä”, kertoo tutkimusta johtanut Michal Kosinski Psypost-lehdelle.

Hänen mukaansa ihmisillä on tapana liittää poliittinen vakaumus sellaisiin demografisiin ominaisuuksiin, jotka näkee helposti myös kasvoista. Esimerkiksi yhdysvaltalaiset konservatiivit ovat todennäköisimmin valkoisia, vanhempia miehiä.

Algoritmin tekemät arviot eivät suurimmaksi osaksi perustuneet ikään, sukupuoleen tai etniseen taustaan.

Merkittävään rooliin nousivat tietyt kasvojen piirteet, asennot ja ilmeet. Tutkijat havaitsivat, että pelkkä pään asento auttoi algoritmia erottamaan poliittisen vakaumuksen 58 prosentin tarkkuudella: liberaalit katsoivat konservatiiveja todennäköisimmin suoraan kameraan.

Liberaalit ilmaisivat kuvissaan enemmän yllättyneisyyttä ja konservatiivit inhoa.

Algoritmi päihitti jopa sadan kysymyksen persoonallisuustestin, joka onnistui jakamaan ihmisiä konservatiiveihin ja liberaaleihin vain 66 prosentin tarkkuudella. Testiin sisältyi poliittisia kysymyksiä, joissa käsiteltiin muun muassa tasa-arvoa, veronmaksua ja taiteilijoiden tukemista.

Kosinski toivoo, että tutkimustulos toimisi varoituksena niin tutkijoille, päättäjille, insinööreille kuin tavallisille kansalaisille.

”Jos tällaista teknologiaa sovellettaisiin suuriin ihmismassoihin esimerkiksi vaalien yhteydessä, voivat seuraukset olla suunnattomia.”

Kosinskin tutkimukset ovat keränneet osakseen kritiikkiä niin yleisössä kuin tutkijapiireissä. Kosinskin tutkimusmetodi on yhdistetty muun muassa näennäistieteelliseen fysionomiaan, jonka mukaan ihmisen kasvonpiirteet olisivat yhteydessä hänen persoonallisuuteensa.

Chicagon yliopiston professorin Alexander Todorovin mukaan algoritmin arviointikyky ei perustu kasvojen piirteisiin vaan siihen, kuinka ihmiset tuovat persoonaansa, kulttuuriaan ja elämäntapojaan esiin sosiaalisen median kuvissaan.

Moni on myös huolissaan siitä, että algoritmeihin ja kasvojen tunnistukseen liittyvät tutkimukset voivat innostaa tällaisten teknologioiden väärinkäyttöön ja sitä kautta ihmisten syrjintään, hyväksikäyttöön ja jopa kansanmurhaan.

Brainwashed
Seuraa 
Viestejä19604

Tuonkaltaista teknologiaa on käytössä Kiinassa ja se lähtökohtaisesti Ihmisten tarkkailua ja kontrollia varten joka käytännössä aiheuttaa syrjintää ja hyväksikäyttöä yksilötasolla.
Teknologian soveltaminen leviää pikku hiljaa muuallekin, ja me, ihmiskuntana, annamme sen tapahtua, kuten hyväksymme monia muitakin ihmis/yksilönoikeuksiemme kumoutumisia/inflaatiota jonka saavuttamiseksi ja toteutumisten puolesta ovat meitä edeltäneet sukupolvet taistelleet kuolemaansakin asti, ja nyt lyhyessä ajassa seuraamme kiltisti vierestä kun ne yksi toisensa perään kumotaan.

Vaihtelu virkistää

  • ylös 11
  • alas 2
Erakko
Seuraa 
Viestejä2511

Opiskeluaikanani kävin kerran jonottamassa tarjousleipää Elannon myymälässä. Huomiotani herätti tyttö, joka oli niin työläisnaisen näköinen kuin olla voi. Hän tuntui ihastelevan, että onpas kerrankin asiakkaita. Hän ilmiselvästi kuului duunariperheeseen ja aatteen vuoksi kaupan asiakaskuntaan. Kummallista, minä pikkaisen pihkaannuin häneen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla