Kuva: <span class="photographer">Corbis RF.</span>
Kuva: Corbis RF.

Aivot paljastavat, kuinka konservatiivinen olet.

Vaaligallupit voivat pian olla historiaa, ja vaalituloksia aletaankin ennustaa aivokuvien perusteella. New Yorkin yliopiston tutkijat nimittäin osoittivat, että liberaalien ja konservatiivien aivot toimivat eri tavoin.

Tutkija David Amodio kollegoineen värväsi 43 koehenkilöä ja profiloi haastatteluin heidän poliittisia asenteitaan. Tämän jälkeen kokelaat istutettiin tietokonenäytön eteen ja pyydettiin painamaan nappulaa sen perusteella, ilmestyikö ruudulle "M" vai "W". Reagointiaikaa oli vain puoli sekuntia.

Kukin kokelas teki 500 testisarjaa, joissa kussakin esiintyi sama kirjain kahdeksan kertaa kymmenestä. Näin osallistujien piti painaa samaa nappulaa toistamiseen.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Kun harvinaisempi kirjain ilmestyi ruudulle, konservatiiviset kokelaat painoivat silti "tavallista" nappulaa melkein joka toinen kerta. Sen sijaan liberaalit olivat valmiimpia reagoimaan uuteen signaaliin ja valitsivat oikein lähes kaksi kertaa kolmesta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Testin aikana otettu aivosähkökäyrä paljasti, että liberaalien aivokuoren ACC-alue toimi tuplasti vilkkaammin kuin konservatiivien. Tämä aivoalueen ajatellaan auttavan tunnistamaan tavallisista poikkeavia tilanteita.

Amodio esittää, että erot aivojen reaktioissa saattavat vaikuttaa poliittisiin näkemyksiin – tai päinvastoin.

Hän kuitenkin painottaa, ettei liberaalien pärjääminen nappulatestissä tee heistä mitenkään konservatiiveja "parempia". – Jossakin tilanteessa voi olla vaan eduksi, ettei ihminen heti vaihda tapojaan ja mielipiteitään.

Tutkimuksen julkaisi Nature Neuroscience ja siitä kertoi New Scientist.

Mitä muuta aivot meistä jo juoruavat, voit lukea Tiede-lehden artikkelista.

Sisältö jatkuu mainoksen alla