Kuvapörssi
Kuvapörssi

Raivoisa siivoaminen tai punkkien kemiallinen torjunta ei hyödytä allergikkoja.

Astmapotilaiden ei kannata haaskata ylettömästi rahaa ja vaivaa pölyn ja siinä asustavien punkkien torjuntaan. Näin toteaa tuore Cochrane-katsaus, jossa käytiin läpi 49 tutkimusta.

Kallein pölynimuri, peittojen ja tyynyjen jatkuva pesu ja tiivis patjan päällinen eivät helpota astmaatikon oireita, sanoo katsauksen laatija Peter Gotzsche. Vaikka pölypunkkien määrää saatiin joillakin keinoilla vähenemään alle puoleen, oirehtimiseen se ei vaikuttanut lainkaan.

"Monissa kodeissa allergeenien määrä on niin suuri, että tehotoimienkin jälkeen ne riittävät aiheuttamaan astmakohtauksen", Gotzche arveli.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Pölypunkkiallergia on usein merkki potilaan yleisistä allergiataipumuksista mutta ei oireiden varsinainen aiheuttaja, sanoo professori Matti Hannuksela Lääkärikirja Duodecimissa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Pölypunkkiallergia on Suomessa melko harvinainen. Suomalaiset lehdet uutisoivat hiljattain Oulun yliopiston hyönteistutkijan Juhani Itämiehen arvelun, että pölypunkit olisivat lähes häviämässä Suomen sängyistä.

Katsaus pölynpunkkien torjunnan ja astmaoireiden yhteyksistä löytyy tietokannasta Cochrane Database of Systematic Reviews

Katsausta selostaa myös Duodecim terveyskirjasto.

Sisältö jatkuu mainoksen alla